Vittnen lär sig arabiska

Allt fler Jehovas vittnen lär sig arabiska för att få kontakt med invandrare från Irak och Mellanöstern. På lördagen samlades arabisktalande från hela Sverige i Ovesholm.
Kristianstad • Publicerad 4 april 2009
I många arabiska länder är det svårt för Jehovas vittnen att mötas. I Ovesholm fick de möjlighet att lyssna till Jakob Touma läsa evangeliet på sitt modersmål.
I många arabiska länder är det svårt för Jehovas vittnen att mötas. I Ovesholm fick de möjlighet att lyssna till Jakob Touma läsa evangeliet på sitt modersmål.Foto: 

Finklädda, med matsäckar och barn på armen kom ett hundratal arabisktalande Jehovas vittnen till Kristianstad med ett X2000-tåg, som Jehovas vittnen specialchartrat.

Många av dem har bott i Sverige i många år och är Jehovas vittnen sedan länge. Andra studerar för att kunna bli Jehovas vittnen. Hannes Abou Tass från Libanon har studerat Bibeln på svenska och är medlem av en svensk församling, men tycker ändå att det är något speciellt att höra Bibelns ord på arabiska.

– För mig är svenska lättare för mig, men det är så ljuvligt att höra det på sitt modersmål. Jag behöver inte filtrera det genom hjärnan, det går rakt in i hjärtat, säger han.

Han var katolik från början. På Järvsö järnvägsstation mötte han Rannveig från Island. När de var 18 år fick de tvillingar. Det satte deras förhållande på svåra prov och efter några år sökte de hjälp från något religiöst samfund. Jehovas vittnen ställde upp med vägledning gratis. Därför blev de själva Jehovas vittnen. 13 år senare är de fortfarande ett par och har ytterligare två barn.

– Det är uppmuntrande att se druser, sunnimuslimer, shiamuslimer och kristna som har blivit Jehovas vittnen. I våra länder krigar vi mot varandra, men här är vi samlade, säger Hannes Abou Tass.

Det är inte första gången det ordnas sammankomst på arabiska i Ovesholm. Man har också haft sammankomster på polska, spanska och engelska, men arabiska är ett växande språk inom Jehovas vittnen just nu. Allt fler går kurser i arabiska för att kunna tala med de invandrare som öppnar dörren när de ringer på. Många är muslimer, men ändå är de ofta mer intresserade av att diskutera än svenskfödda, som anser att deras tro är privat, tycker Per-Olof Nygårds från den arabiska församlingen i Göteborg.

– Vi blir väldigt bra bemötta. Många blir väldigt överraskade. Det är väldigt många som har kristen bakgrund som har blivit rätt förföljda i sina hemländer, säger han.

De som deltog i Ovesholm kommer ursprungligen från Irak, Syrien, Libanon, Tunisien, Marocko och Israel. Vera Frenzel kommer från Irak och blev medlem efter att ha kommit till Sverige.

– Här kan man se att vi verkligen är vänner från alla nationer.

Under tiden som sammankomsten på arabiska hölls i Ovesholm var cirka hundra andra Jehovas vittnen från Stockholm ute på stan och bjuda in andra till åminnelsen av Jesu offerdöd på skärtorsdag.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.