Vräkta barn ett växande bekymmer

Antalet vräkta barn har ökat kraftigt, detta trots regeringens nollvision. I Kristianstads kommun vräktes tre gånger så många barn 2011 som året innan.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2012
Foto: 

Inga barn ska bli vräkta, enligt barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), men ändå ökar vräkningarna. 22 barn i Kristianstad tvingades flytta för att föräldrarna av olika anledningar blev avhysta från sitt hem förra året.

Calle Hansson, enhetschef på arbete och välfärdsförvaltningen (AV-förvaltningen), tror att ökningen beror på det tuffa ekonomiska klimatet.

Han hävdar att inga familjer som kommit till dem varit utlämnade till att sova på gatan. Men vart de tar vägen är inte lika lätt att veta.

”En komplex fråga”

– Det är en komplex fråga och vi har ingen översikt. De som tar kontakt med oss får oftast hjälp. Vi känner stort ansvar när barn är inblandade. Men tar de inte kontakt med oss litar vi på att de har löst det själva, säger Calle Hansson.

När det har gått så långt att familjen ska bli vräkt, kontaktar kronofogden AV-förvaltningen som skickar ut en allmän inbjudan till familjen. De som svarar får ofta hjälp, särskilt om barn är inblandade. Även om föräldrarna inte svarat på inbjudan är personal från AV-förvaltningen på plats då avhysningen ska ske, för att försäkra sig om att familjen har en bostadslösning.

Har ni någon uppföljning på familjens boendesituation efter avhysningen?

– Nej det har vi inte. Vi förvissar oss om att de har någonstans att bo genom direktkontakt med familjen.

Tänk om föräldrarnas lösning skulle vara att flytta till en husvagn eller en källare, hur vet ni att barnen får det bra?

– Hypotetisk fråga ... Jag har aldrig hört talas om någon som skulle bo i källare.

Hur vet du det om ni inte följer upp avhysningen?

– Vi följer upp innan och kollar att de har någonstans att ta vägen. Säger familjen att de har en lösning måste vi tro på det. Sedan har vi tät kontakt med skolan och märker om barn far illa.

Men innan barnen börjar i skolan då?

– Vet du hur många som bor i Kristianstad kommun? Vi kan omöjligt ha koll på alla. Det är kronofogdens affär, men är det barn i familjen har vi extra tillsyn. Märker vi att det går dåligt betalar vi ofta ut pengar till hyresskulder, så att avhysning kan undvikas.

Kronofogdekontakt

Om det ändå går så långt som till avhysning menar han att familjen ofta har en annan, egen lösning att ta till. Och att det trots allt finns någon form av uppföljning, då AV-förvaltningen har kontakt med kronofogden och den enskilda familjen. På ABK har man inte märkt av någon ökning av hyresgäster som vräks, enligt Jonas Rosenberg, informationsansvarig.

– Antalet avhysningar ligger på samma nivå som tidigare år. Vi har ett tydligt regelverk och har inte sett någon anledning att vare sig höja eller sänka toleransnivån, säger han.

ABK gör en ansökan om avhysning, men vet inte hur många som bor i lägenheten eller om det finns barn där. Allt sådant sköts av kronofogden och AV-förvaltningen, enligt Jonas Rosenberg.

Rebecka Sjöberg
Annelie Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.