Wiki – en mötesplats på nätet

På en wiki är deltagarna med och skapar webbplatsen. Eleverna på Rönnowskolan i Åhus gör en egen wiki. På skolans blogg diskuterar de böcker.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2007
Emilie Sahlberg i 8A och Elin Thorsson 9B tycker att det är roligt att lägga ut sina bokrecensioner på nätet. I kommentarer kan de få veta vad andra tycker om boken. Bild: WILLY ALM
Emilie Sahlberg i 8A och Elin Thorsson 9B tycker att det är roligt att lägga ut sina bokrecensioner på nätet. I kommentarer kan de få veta vad andra tycker om boken. Bild: WILLY ALMFoto: 

Emilie Sahlberg 9B och Elin Thorsson 8A sitter vid datorn. Emilie har just skrivit vad hon tycker om boken "Vampyrater av havets demoner".

– Jag har skrivit vad den handlar om och att den var spännande. Man vill inte sluta läsa den, säger hon. Nu ska hennes tankar publiceras på skolans Bookzeen, en blogg om böcker. Sedan hoppas hon få kommentarer på sin text.

– Så att man kan få veta vad andra tycker, sen är det kul att få boktips av andra, säger hon.

Bookzeen är en del i skolans arbete med att göra eleverna till fullfjädrade informationsanvändare.

Alla elever i årskurs sju går en kurs i informationssökning.

– De lär sig att söka efter information i databaser och att leta artiklar, samtidigt pratar vi om vilken information man kan lita på, säger Pernilla Tejera, skolbibliotekarie på Rönnowskolan. I kursen skapar eleverna också en egen wiki. En wiki är en webbplats där alla besökare hjälps åt att skriva och förbättra sidornas innehåll.

Lärarna har lagt ut uppgifter på wikin. Eleverna publicerar resultatet på wikin och lärarna kan gå in och kommentera resultatet. Isabelle Persson och Linnea Möller i 7A har valt att arbeta med zebran.

– För att det är ett häftigt djur och för att vi är ridtjejer och zebran är släkt med hästen, säger Linnea Möller.

På wikin kan man läsa vad de och kompisarna lärt sig om sina djur. Gå in på http://infosok.wikispaces. com. Bokbloggen ligger på http://bookzeen.wordpress.com.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.