Ylva Johansson: Ofrivillig ensamhet är ett problem

Verksamhet för friska pensionärer är något som riksdagsledamot Ylva Johansson (S) vill se mer av i framtiden. Ett bra exempel är Österängsgården i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 27 april 2009
Ylva Johansson (S) besökte Österängsgården och fick ett trevligt möte med Asta Olsson och Siv Borgström. Bild: Lasse Ottosson
Ylva Johansson (S) besökte Österängsgården och fick ett trevligt möte med Asta Olsson och Siv Borgström. Bild: Lasse OttossonFoto: 

På Österängsgården kan pensionärer i området träffas, få nya vänner och komma utanför hemmet fyra väggar.

– Vi är här flera gånger i veckan, berättar Asta Olsson och Siv Borgström för riksdagsman Ylva Johansson, när de dricker eftermiddagskaffe tillsammans.

Och Ylva Johansson låter sig imponeras.

– Ofrivillig ensamhet är ett problem, säger hon. Och friska pensionärer ska kunna ha ett självständigt och oberoende liv, där de har rätten att bestämma själva.

Då är mötesplatser viktiga. Där ska det även gå att äta tillsammans för maten är en central del av omsorgen om de äldre. Ylva Johansson är socialdemokratisk riksdagsledamot för Norra Skåne och arbetar framför allt med välfärdsfrågor. I Kristianstad möttes hon av bland andra S-styrelsens Marianne Svensson samt S-senioren Birgit Skoog.

– Vi vill skapa mötesplatser exempelvis på Sommarlust, berättar Marianne Svensson.

Statistiken visar att svenskarna blir allt äldre. Medelåldern för kvinnor ligger på 83 år och för män på 78 år.

– Det betyder att den som nyss blivit 65 har långt kvar att leva, så mycket som 20-30 år och det är en helt ny situation, säger Ylva Johansson. Därför handlar välfärdsfrågorna också om lägenhet, kollektivtrafik, möjlighet att handla, och så vidare.

Trygghetsboende i egen lägenhet, men med larm och gemensam mötesplats med personal må bli aktuellt i framtiden. I en livsmedelskommun som Kristianstad tycker hon att maten för de äldre borde ha högre prioritet.

– Pensionärer som bor själva hemma skulle ibland kunna få vara med och laga maten, eller att maten lagas hemma hos de äldre emellanåt. Det skulle också kunna gå att få beställa festmåltider vid speciella tillfällen, anser Ylva Johansson. Maten är en viktig bit, då håller man sig frisk längre.

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.