Annons

”Yngre vågar inte lita på sjukvårdens sekretess”

Bemötandet och kompetensen på vårdcentraler behöver förbättras för att fler skåningar ska söka sig dit när de mår psykiskt dåligt. Det visar en ny rapport i Region Skåne.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2011

Totalt 800 personer fick, bland annat på Kristianstadsdagarna i somras, svara på vart de skulle vända sig om de eller någon anhörig drabbades av psykisk ohälsa. Det visade sig att en tredjedel skulle vända sig till sin vårdcentral. Samtidigt svarade ännu fler, 38 procent, att de skulle gå till den slutna vården, psykiatrin eller sjukhuset.

På frågan varför visade det sig att många inte trodde att vårdcentralerna hade tillräcklig kompetens för att ta hand om psykisk ohälsa och inte heller vågade lita på att sekretessen skulle gälla. 70 procent betonade att bemötandet är viktigast för att de ska söka sig till vårdcentralen, 26 procent tyckte att kompetensen var viktigast.

Annons

– När det gäller bemötandet tror jag att vårdcentralerna har supermycket att göra. Man är van vid halsfluss, men inte att få folk att berätta om hur de mår psykiskt, säger Karin Olsson Lindström (FP), ordförande i beredningen för medborgardialog i sydöstra Skåne.

Tidsbrist en anledning

När beredningarna för medborgardialog tog svaren med sig till nästa dialogtillfälle, i Ystad och Malmö, och frågade varför vissa är tveksamma till att söka hjälp visade det sig att 38 procent hade blivit dåligt bemötta, haft svårt att få tid och mött en brist på kompetens eller känner någon som råkat ut för det när de sökt hjälp för psykisk ohälsa. Vissa talade om att de märkte att det fanns tidsbrist, eftersom personalen inte verkade ha tid att se hela människan utan var snabba med att skriva ut piller.

Litar inte på sekretessen

Bland yngre var psykiska besvär mer skamfyllda än för äldre och ville gärna ha diskreta ställen att prata på, exempelvis på internet.

– Yngre vågar inte riktigt lita på sjukvårdens sekretess, säger Lena Benediktsson, ledamot i beredningen för medborgardialog i nordvästra Skåne.

Samtidigt mötte hon många yngre som sa att många runt dem mår psykiskt dåligt.

Just med tanke på att psykiska problem fortfarande är skamfyllt i många sammanhang var Karin Olsson Lindström orolig över att det skulle bli svårt att prata med människor om det, men hon blev positivt överraskad.

– Egentligen är jag förvånad över att människor var så öppna och beredda att prata. Det visar att psykiska problem blir en allt mer pratbar del av livet.

Bättre på marknadsföring

Annons

Rapporten presenterades för ledande politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionfullmäktige i går. Regionrådet Anders Åkesson (MP) konstaterar att bemötandet måste bli bättre.

– Just när det gäller psykisk ohälsa ska vi vara extra duktiga på bemötande, allt från hur receptionen tar emot till mötet med läkaren, säger han.

En slutsats som rapportens författare drar är att vårdcentralerna måste bli bättre på att berätta att de kan erbjuda hjälp vid psykisk ohälsa.

– När det gäller hur vi marknadsför våra vårdenheter har vi en lång resa att göra. Vi kan också bli bättre på att ta vara på medborgarnas åsikter, säger Tommy Krizsan, strateg på enheten för demokratiutveckling.

Nu ska medborgarnas åsikter lyftas in i den översyn som görs just nu över hela psykiatrin i Skåne. Det är första gången politikerna tar med medborgarnas syn så tidigt i processen. När planen är klar ska regionpolitikerna också försöka visa vilka synpunkter från medborgarna som har blivit verklighet.

– Vi låter medborgarna komma in och forma det dokument som ska styra psykiatrin, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

INTERNAL INTERNAL
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons