1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Youtubestjärnan: ”Det har gått otroligt fort och det är först nu som jag förstår hur stort det verkligen är”

Keebabb är Kristianstadskillen Emil Jonsson, som på kort tid har blivit en av Sveriges största youtubers inom sin genre. Klippen där han spelar Fortnite har fått miljontals visningar. Trots examen i systemutveckling har han valt att storsatsa på sin Youtubekanal. I dag kan han försörja sig på det han älskar.
Emil Jonsson, 26, från Kristianstad har nått stora framgångar på Youtube och kan i dag försörja sig på inkomsterna därifrån. Under namnet Keebabb lägger han ut klipp där han spelar datorspelet Fortnite. Det försöker han göra på olika kreativa sätt, vilket har gjort honom väldigt populär bland barn, främst i åldrarna 7-14.
Foto: Tim Warnfalk

Du har sammanlagt runt 60 000 följare på Youtube och Twitch. Vad gör du på de olika plattformarna?

– På Twitch livestreamar jag när jag spelar Fortnite. När jag gjort något kul så redigerar jag det och lägger upp det på Youtube. Man kan säga att jag samlar material på Twitch, som jag sedan publicerar på Youtube.

Läser man dina kommentarsfält ser man att du är väldigt omtyckt, framförallt bland barn. Varför har du blivit så populär?

– Det är svårt att svara på. Många får ju mycket hat och elaka kommentarer, men jag får nästan aldrig det. Jag tror att folk tycker att jag är ganska rolig, det är nog största anledningen. Sen försöker jag tänka på vad folk vill se. Jag gör lite annorlunda klipp än vad många andra kreatörer gör.

Vad är det du gör annorlunda?

– Många lägger bara ut när de spelar. För mig är det inte så viktigt att vinna. Jag har redan runt 1 600 ”wins” totalt och har vunnit pengar i Fortnite-turneringar. Så jag fokuserar mer på att göra grejer som folk tycker att det är roligt att titta på. Jag gör olika utmaningar i spelet. Till exempel att jag inte får nudda marken eller att jag låter Google slumpa fram vilka vapen jag ska använda.

När förstod du att det var något stort på gång?

– Det var i januari 2019. Ett exempel: Jag var på Dreamhack (ett stort evenemang för datorspelande, reds. anm.) första gången i juni 2018. Då hade jag streamat i nästan ett år. Jag tror att två personer kände igen mig där. När jag var där i december 2019 var det hundratals barn som kom fram och ville ha autografer och ta foton. Det har gått otroligt fort och det är väl först nu för några månader sedan som jag förstår hur stort det verkligen är.

– Det är jättemånga som har mig som förebild. Det börjar jag inse nu.

Hur känns det ha så många som ser upp till dig?

– Det är självklart en stor ära och det är tack vare alla som kollar på mig som jag kan hålla på med Youtube på heltid. Detta har varit en dröm hela livet.

– Sen känner också att jag har ett stort ansvar eftersom jag är en förebild för många och har så ung publik. Då vill jag föregå med ett gott exempel. Det är många som skriver till mig att de blir retade eller mobbade i skolan. Då får jag ju förklara för dem att det inte är okej.

– För mig är det viktiga hur man beter sig mot varandra. Jag tolererar inte när någon är taskig mot någon annan på mina kanaler. Då säger jag alltid ifrån.

Emil Jonsson bor för tillfället i Malmö, där han har studerat till systemutvecklare. Han längtar tillbaka till familj och vänner i Kristianstad men just nu har han för mycket att göra med sin Youtubekanal för att hinna flytta hem.
Foto: Tim Warnfalk

Du visar också upp att du ofta är på gymmet, ser du det som en del i ditt ansvar?

– Ja, absolut. Jag vet själv hur min uppväxt har varit. Jag kom hem från skolan och sen satt jag vid datorn resten av dagen. Det är likadant nu. Jag sitter vid datorn från det att jag vaknar tills att jag går och lägger mig. Förutom att jag går och gymmar en gång per dag. Förr tvingade jag mig dit men nu är det något jag älskar och brinner för. Så jag försöker förmedla att det är viktigt att röra på sig.

Hur länge har du kunnat försörja dig på det du gör?

– Det har inte varit så länge. När jag tog examen i juni kunde jag precis försörja mig. Jag hade råd med hyran och en brödbit, typ. Men allt har ökat det senaste halvåret när jag har kunnat fokusera på detta hundra procent.

Hur tjänar du pengar på det du gör?

– Främst på annonser från mina Youtubeklipp. Jag har reklam i dem precis som i ett teveprogram, det är den största inkomstkällan.

Du har valt bort att jobba som systemutvecklare. Var det självklart för dig?

– Ja, det var självklart för mig, men inte lika självklart för många andra när jag berättade om det. Det är ju riskabelt att välja bort ett fast jobb för att börja med Youtube och knappt ha råd med hyran, men jag gillar att ta risker. Och så brinner jag ju mycket mer för det jag gör nu.

Var kommer namnet Keebabb från?

– Det är en lång historia. I lågstadiet behövde jag komma på ett namn på onlinespelet Wolfenstein. Jag gick på Fröknegårdsskolan och där var det coolt att handla kebab från Linjekiosken på Näsby. Då bestämde jag mig för att heta det, men jag visste inte hur det stavades. Därför blev det ”Keebabb” i stället för ”Kebab”. Sedan har det hängt kvar och nu känns det lite sent att byta.

Här hittar du Emil ”Keebabb” Jonssons populära Youtubekanal.

fakta:

Emil ”Keebabb” Jonsson

Ålder: 26
Gör: Driver Youtubekanalen ”Keebabb” som har över 30 000 följare. Sammanlagt har hans klipp fått 8 miljoner visningar det senaste året. Drygt 1 miljon av dessa har tillkommit den senaste måndaden.
Bakgrund: Uppvuxen på Näsby och Söder i Kristianstad. Spelade ishockey och innebandy under uppväxten.
Bor: I Malmö där han just har tagit examen som systemutvecklare. Han längtar tillbaka till vänner och familj i Kristianstad men har just nu inte tid att flytta tillbaka.
Fritid: Spela och livestreama datorspelet Fortnite. Tränar även en del på gym.

Läs mer

Kristianstad

Elev stängdes av – föräldrarna borde fått yttra sig

Rektorns beslut upphävs av förvaltningsrätten.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.