Annons

Yrkeskvinna som vuxit från smått till stort

Hon är vald till årets yrkeskvinna. Har massor av idéer och förverkligar de flesta. Lotta Rolfsson har som egenföretagare i Kristianstad hittat ett koncept som funkar. Naturmaterial och kläder.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2001
Egna idéer. Lotta Rolfsson har blivit vald till årets yrkeskvinna i Kristianstad. Hon har på egen hand startat och byggt upp butiken Kläddilin där hon i huvudsak säljer kläder för stora och små som hon själv har ritat.
Egna idéer. Lotta Rolfsson har blivit vald till årets yrkeskvinna i Kristianstad. Hon har på egen hand startat och byggt upp butiken Kläddilin där hon i huvudsak säljer kläder för stora och små som hon själv har ritat.Foto: 
Egen dopklänning.Dopklänningen är ett av de plagg som ingår i klädlinjen Kajsas kläder. Till den hämtar Lotta Rolfsson bland annat inspiration hos dottern Kajsa som också har fått ge namn åt märket.
Egen dopklänning.Dopklänningen är ett av de plagg som ingår i klädlinjen Kajsas kläder. Till den hämtar Lotta Rolfsson bland annat inspiration hos dottern Kajsa som också har fått ge namn åt märket.Foto: 

Lotta Rolfsson har sytt kläder så länge hon kan minnas. Nål och tråd har aldrig varit främmande och under 90-talet har de använts till mycket mer än hemmabruk.

Som yngre var hon ofta sjuk och på grund av det gick hon aldrig någon vidareutbildning. Men efter att ha gjort en njurtransplantation mådde hon mycket bättre och började fundera på framtiden. Då var ritbordet och saxen inte långt borta och arbetsförmedlingen hjälpte till med starta eget-bidrag.

Annons

Sedan 1997 har hon en egen butik i Kristianstad och syr och designar för både stora och små. Hon har dessutom postorderförsäljning och hemsida på Internet.

–Jag började i liten skala med att sy hemma till min dotter Kajsa. När jag upptäckte att det fanns intresse började jag sälja på marknader och en sommar hade jag och en vännina sommaraffär i Åhus. Då insåg jag att man når ut till så många fler med egen butik och bestämde mig för att öppna egen, säger hon. Och så blev det. Hon slog upp dörrarna till butiken Kajsas kläder som för två år sedan bytte namn till Kläddilin. Där säljs i huvudsak de eget designade märkena Kläddilin, för vuxna, och Kajsas kläder, för barn.

Sys görs kläderna på ett företag i Litauen där bara kvinnor arbetar. Kvinnor hjälper andra kvinnor att klara sig på företagsmarknaden, helt enkelt. Det är viktigt att kvinnor hjälper varandra, menar Lotta Rolfsson. Även över nationsgränserna.

Lottas grundidé är att allt ska vara enkelt, lättskött och sytt i lin och med bomullstråd. Hon designar mest basmodeller som kan användas med variation. Modeller för en garderob där trenderna bärs som ett komplement till tidlösa kläder. Att både rita kläderna, se till att de produceras och att sälja dem i egen butik och via postorder tar tid och energi. Men Lotta säger att det är viktigt att vara bestämd och driva igenom en idén om man tror på den. Och nu har Lotta fått sin belöning. Hon har blivit vald till årets yrkeskvinna i Kristianstad. :–Det känns som jag har fått någon sorts bekräftelse, säger hon stolt.

För det är inte alltid lätt att vara egen företagare. Alla beslut måste tas själv och det är mycket jobb. Och dessutom är i många fall företagandet dominerat av män.

–Det finns en viss skillnad. Vi kvinnor räknar på varenda krona innan vi går och lånar pengar och är mer försiktiga. Men det gäller att tro på sig själv.

Lottas råd till kvinnor som vill starta eget är att inte börja för smått. Tror man på idén kan det vara bättre att låna lite mer och börja i större skala med en gång. Då blir vägen inte så lång innan det går att utveckla och anställa fler inom företaget.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

fakta

Annons

n Namn: Lotta Rolfsson

Ålder: 37 år

Familj: Make Stefan och barnen Kajsa, 11 år, och Helmer, 4 år.

Bakrund: Jobbat inom handikappförbundet som informationssekreterare. Har egen butik sedan 1997 där hon i huvudsak säljer sina eget designade kläder. Allt i naturmaterial och allt har hon färgat själv.

Aktuell: Vald till årets yrkeskvinna i Kristianstad.

Av Terese Cristiansson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons