Annons

Zenithuset i konkurs

Efter en tung höst kom i går beskedet att Zenithuset försätts i konkurs. För personalen på elva personer är framtiden oviss. Närmaste smärtrehabilitering finns nu i Lund.– Det här är djupt olyckligt. Vi har försökt men det går inte längre, säger Zenithusets vd Barbro Geers.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2009
Zenithuset. Bild: Bosse Nilsson
Zenithuset. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Under en längre tid har den ekonomiska situationen på Zenithuset varit ohållbar. I går gick det inte längre och Barbro Geers lämnade in konkursansökan till Kristianstads tingsrätt.

Hon menar att konkursen knappast beror på vikande behov av arbetsrehabilitering.

Annons

- Behovet är enormt! Men det är ingen som tar ansvar för de här människorna, jag möter ett totalt stopp i hela samhället. Men när ingen vågar satsa har en liten privat verksamhet som den här inte möjlighet att klara sig.

- Vi står här med en enorm kompetens, ett väl fungerande team som är redo att hjälpa de här människorna. Nu slås allt det i bitar. Att starta upp igen? Det skulle ta flera år, säger Barbro Geers.

I augusti 2008 kom beskedet som var startskottet till en tung höst.

- I princip över en natt slutade Försäkringskassan köpa tjänster. Men förutom Försäkringskassan har vi gått med i flera projekt för att finna kunder, vi har anpassat oss och försökt vara tillmötesgående.

För det är inte bara patienter från Försäkringskassan som uteblivit. Barbro Geers är mycket kritisk till hur Region Skåne skött sina åtaganden.

- I april 2008 blev upphandlingen för vissa tillläggstjänster inom Region Skånes personalvård klar. Vi har inte fått en enda patient på remiss. Mig veterligen har inte regionen använt dessa tjänster en enda gång.

För smärtrehabiliteringspatienter i nordöstra Skånes upptagningsområde kommer vården hädanefter att finnas i Lund. För Zenithusets personal är framtiden oviss.

- Det känns som en stor jävla snyting. Utåt sett håller man masken men inåt mår man inte bra. Nu vet vi inte vad som kommer att hända, säger arbetsmarknadskonsulenten Nils-Arne Hårdensvärd.

Kristianstadsbladet har utan resultat sökt ansvarig person på Region Skåne för en kommentar.

Alexander Vickhoff
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons