Nyheter

100 år med Wahlströms

För 100 år sen startades B. Wahlströms bokförlag av före detta bokhandelsmedarbetaren Birger Wahlström.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

Det var Wahlströms förlag som på 50-talet började ge ut hårdkokta Manhattan-deckare, en pocketserie som fått symbolisera begreppet kioskdeckare.

Lika kända – och utskällda – blev långserierna för flickor och pojkar, å varsin sida. Flickornas böcker kändes igen på de röda ryggarna och pojkarnas på de gröna.

Ungdomsutgivningen startade 1914 (grön rygg) och 1919 (röd rygg). Runt 1950 kom förlagets mest populära ungdomsböcker: Kitty-serien (för flickor) och Tvillingdetektiverna (för oss pojkar). Kitty-serien lever än och den sista Tvillingdeckaren kom 1983.

Expressens kulturredaktion blickade härom veckan bakåt på B. Wahlströms ungdomsböcker. Nils Schwartz tog hand om Tvillingdetektiverna.

Pojken Nisse brukade få en ny bok från Tvillingdeckarserien som julklapp, tillsammans med kanske en Ture Sventon och en Kalle Blomkvist. De senare minns han, scen för scen, men Tvillingdeckarna var lika lättuggade som lättglömda.

"Min inre smakdomare hade gjort sina första sprittande rörelser", skriver Schwartz.

I mina bokhyllor kan jag räkna till tjugoåtta Tvillingdeckare. Också jag fick dem som julklapp och födelsedagspresent. Fast jag drog en annan slutsats: även populärlitteratur kan vara bra och minnesvärd.

Sivar Ahlrud (pseudonym för Sid Roland Rommerud och Ivar Ahlstedt) skrev Tvillingdeckare i tiden. Ämnen och gåtor valdes efter aktuella händelser och läsarnas intressen.

I "Radiomysteriet" medverkar Sven Jerring och i "Fotbollsmysteriet" (utgiven 1958) blir en Vindselespelare uttagen till landslaget då Sverige arrangerar fotbolls-VM. Fler titlar: "Speedwaymysteriet", "Ishockeymysteriet", "Tunnelbanemysteriet", "TV-mysteriet"...

Tvillingarna Klas och Göran Bergendahl reser från Vindsele i Norrland till Östermalm i Stockholm för att hälsa på sin kusin Hubert Norlén, studerande med högsta betyg (utom i gymnastik och sång). Hubert vill inte bli kallad Hubbe.

Böckerna speglar en ökande klyfta mellan landsbygd och stad. Samhällsklasser möts, vilset och försiktigt.

Tvillingdetektiverna åker till Flaten och badar, de jagar skurkar på Odenplans t-banestation och tjänar fickpengar som springschasar. Portvakter, hemhjälp och barnflickor. Hanna Norlén är yrkeskvinna och ensamstående mor, det var ovanligt och nytt på 50-talet.

Böckerna om Tvillingdetetektiverna har blivit tidsdokument från ett svunnet Stockholm och Sverige.

+ Missa inte BBC-serien med Sherlock Holmes och Dr Watson framflyttade till 2000-talets London. Första delen av tre sänds den 30 januari på SVT 1.

– På grund av ett fult ord har Rabén & Sjögren beslutat att inte återutge "Ture Sventon i Paris". Vilket förlag övertar utgivningen?

Bengt Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.