Nyheter

Hur kan eko vara så dyrt?

Nyheter • Publicerad 21 januari 2014
Mirijam Geyerhofer.
Mirijam Geyerhofer.Foto: 

E n paprika har inga känslor. En paprika bara hänger där, på sin planta, och är.

Den behöver inte bo i en trång bur, bli tuggad på av andra störda paprikor och leva större delen av sitt lilla paprikaliv i total misär.

Ja, så går tankarna när jag står inne på stormarknaden och försöker hitta bra anledningar för att slippa betala 35 spänn för ett två-pack ekopaprikor. Det är nämligen en del av mitt nyårslöfte, att försöka handla enbart ekologiskt, något som inte är helt lätt i ett hushåll där inkomsten mest består av ett studiemedel och en föräldrapeng.

Och det är först när jag står där på nyårsdagen med två löjligt små paprikor näst intill värda sin vikt i guld som jag inser exakt vilken dyr historia det här löftet kommer bli.

Visst, vi har köpt mycket eko även tidigare, men att fortsättningsvis välja enbart de schyssta alternativen kommer gräva ett ganska ordentligt hål i vår gemensamma plånbok. Hur kan eko vara så dyrt?

Eller nej förresten, låt mig omformulera den frågan, hur kan icke-eko vara så billigt? För om det verkligen kostar 17:50 att odla en ekologisk paprika, vad är det då som gör att det bara kostar det dubbla att framställa ett helt hamburgermål på valfri snabbmatskedja?

Jag vet ju hur djuren lider. Jag kan lätt sträcka mig efter det ekologiska bacon-paketet när jag har nyheternas bilder på vanvårdade grisar i färskt minne, och det är ingen konst att ta den ekologiska mjölk-en när jag vet hur mycket trevligare livet är för en eko-kossa än för en vanlig icke-ekologisk ko, men resten då?

Hur ska en normalfattig svennebanan ta sig råd att bli en hipp ekobanan när frukten och grönsakerna inte lider på samma sätt som djuren? På sociala medier sprids inga länkar med bilder på bedjande paprikaögon som jag kan tänka på när snålheten sätter in.

Men eko är reko på alla plan, det är inte bara snällt mot miljön och djuren utan även för oss som äter det – och ändå är det endast 4 procent av maten vi svenskar köper som är ekologisk.

Pinsamt lite alltså, med tanke på vilket upplyst och medvetet folk vi är. Visst, det är dyrt men det är också kvalitet. Lyx. Giftfri mat, snacka om att unna sig på riktigt! Och är det något som det är värt att investera några extra kronor i så är det ju den egna hälsan.

Har du redan brutit dina andra nyårslöften? Häng på mitt! För en anledning till att det är så dyrt kan ju förstås vara att vi är många som i chock backar bort från ekohyllan när vi ser priserna, kanske är lösningen att bita ihop och betala och hoppas att fler hänger på så att priserna pressas. Och om du är en sådan där människa som skiter fullständigt i både djur och miljö så gör det åtminstone för din egen skull. Kom igen, odla ditt eko-ego!

Det är nämligen inte jättenyttigt i längden att äta mat som odlats med hjälp av konstgödsel och bekämpningsmedel.

Lyssnar jag på: Regnet som smattrar mot rutorna. Den här vintern är ju lika värdelös som sommaren var fantastisk.

Läser jag: Allt som går att hitta om förskolor i Kristianstads kommun. Vilken djungel!

Äter jag: Inte godis i alla fall. Det är nämligen nyårslöfte nummer två, ett godisfritt 2014.

Längtar jag efter: Våren. Jullådan är uppe på vinden, jag köper tulpaner och längtar efter ljuset.

Hoppas jag: Att det här håravfallet som jag fått efter graviditeten skärper till sig innan jag måste införskaffa peruk. ”ullt normalt” säger den ledande sökmotorn på nätet, men jag är tveksam.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Mirijam Geyerhofer
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.