Nyheter

I mars fräschar vi upp tidningen

I mars lanserar vi en lätt uppfräschad Kristianstadsbladet.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2011

Vi kommer att jobba med lite ny teknik, det blir en del nya typsnitt, vinjetterna kommer att se annorlunda ut, bylinebilderna nytagna, möjligen byter vi dekorfärg på ett eller annat ställe. Presentation är viktigt och vi är rätt bra på det. Men hur vi än vrider och vänder på det, innehållet, vad vi prioriterar och värderar som viktigt, i tidningen är förstås primärt.

Nästa vecka drar det i gång en hel del aktiviteter och workshops. Åtta olika utvecklingsgrupper sätts i arbete, med allt ifrån att fundera på hur vi sorterar och värderar tidningen till hur vi uppträder i olika publika sammanhang. Kristianstadsbladet ska stå för någonting, i papperet, på webben, på seminariet. Kvalitet.

Vi kan naturligtvis alltid diskutera vad ordet kvalitet betyder. Jag minns ett kvalitetsprojekt i det här huset för en herrans massa år sedan. Projektledaren, inhyrd från någon konsultfirma, ställde den självklara frågan vid ett seminarium vad kvalitet i allmänhet betyder. Vi journalister snöar lätt in på texter och bilder, inget märkligt i det, och de snabba svaren var rättstavade texter och bra bilder. Konsulten kunde naturligtvis inte säga emot, men skakade ändå lätt på huvudet. Han hade en annan, enklare, definition på vad kvalitet är och drog paralleller till hur branschorganisationen JD Powers definierar kvalitet i den amerikanska bilbranschen.

Om kunden är nöjd är det kvalitet. Strunt samma om det skramlar i bildörren på Toyotan. Bara verkstaden tar hand om kunden på ett bra sätt kan kunden vara mycket nöjd med sitt bilval.

Således, om läsaren är nöjd är det kvalitet. Om annonsören är nöjd är det kvalitet.

Bra så. Just nu har vi rekordsiffror på webben, en hygglig utveckling i prenumerantstocken och i annonsförsäljningen, så något säger det väl, men visst finns det saker där vi tydligt ska kunna definiera vad kvalitet i våra produkter står för.

Leveranssäkerhet är en sådan sak. Det finns en tidning i Sverige som gått mot strömmen under många år i svensk dagspress, som i allmänhet lider av svagt fallande upplagor. Södermanlands Nyheter, med huvudkontor i Nyköping, har ökat upplagan under senare år. Där har man konsekvent arbetat med att säkra produktion och distribution så att abonnenten kan vara säker på att få sin tidning i god innan morgonkaffet hunnit rinna igenom Melittabryggaren och det är dags att ge sig i väg till jobbet.

Och med dessa ord vill jag välkomna Tidningsbärarna, som flyttar in i tidningshuset i Västra Vallgatan. Det blir alldeles utmärkt bra att bara kunna ta hissen, trapporna kan vara ett alternativ, till fjärde våningen när man vill tacka för ett fint utfört arbete.

Trevlig helg!

SAXO
Jörgen Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.