Nyheter

Matti Stenrosen leder valarbetet

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2014

I onsdags förmiddag kom ett mejl som var alldeles speciellt. Det kom från Niclas Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kristianstad. I en bifogad fil stod att läsa följande:

”Hej!

Med anledning av Matti Stenrosens senaste artikel om gruppledare Niclas Nilsson har vi beslutat att inte längre låta oss intervjuas av Matti Stenrosen. Vi pratar gärna med Kristianstadsbladet men som sagt inte med Matti då vi inte har förtroende för hans journalistik.”

Brevet, som var skrivet på Sverigedemokraternas brevpapper, var underskrivet av Niclas Nilsson, ordförande, Anders Stone, vice ordförande, Sven-Ove Reimers, styrelseledamot, Jens Andersson, styrelseledamot, och Annelie Fälth Simonsson, styrelseledamot.

I mejlet till mig utvecklade Niclas Nilsson resonemanget:

”Att Kristianstadsredaktionen har ett negativt förhållningssätt till SD är för oss uppenbart. Vår uppfattning är att nyhetsredaktionen skall vara neutral i sin rapportering. Att Kristianstadsbladets ledarsida har en annan politisk uppfattning än vår, är naturligtvis ok så länge vi tillåts bemöta eventuella påhopp på oss.”

Det var i lördags som Kristianstadsbladets reporter Matti Stenrosen berättade om sex Sverigedemokrater, som samtliga har eller har haft framträdande positioner i partiet, som öppet kritiserade gruppledaren Niclas Nilsson. Nilsson beskrevs bland annat som en envåldshärskare.

Som brukligt är erbjöds Niclas Nilsson att bemöta anklagelserna, i pressetiken kallat samtida bemötande, vilket han gjorde. Han beskrev bland annat kritiken som ”jävla trams”.

Niclas Nilsson och de andra topparna i Sverigedemokraterna lokalt tycker alltså inte att det är seriös journalistik att berätta att gruppledaren i ett parti av partikamrater beskrivs som en diktator.

Att partiet behandlas annorlunda än andra av svenska medier är en bild som Sverigedemokraterna gärna sprider. Det antyds ovan att Kristianstadsbladet skulle gjort en annan nyhetsvärdering om det hade gällt ett annat parti än Sverigedemokraterna.

För att använda Niclas Nilssons eget ord: trams.

Låt mig till slut vara tydlig. Som jag skrev i mitt svar till Niclas Nilsson: Det står självklart var och en fritt att prata med vem man vill. Precis som att vi förbehåller oss rätten att fördela arbetsuppgifterna på Kristianstadsbladet.

Vi går nu in i en intensiv valrörelse. Matti Stenrosen leder Kristianstadsbladets valarbete.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jörgen Svensson, jorgen.svensson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.