Kultur & Nöje

Landskapsfoto som sjunger långsamhetens lov

Kristianstad Artikeln publicerades
River Exe Bickleigh
Foto:Jem Southam
River Exe Bickleigh

Det ska inte vara enkelt, tycker Jem Southam vars kamera väger över 20 kilo och som arbetar med exponeringstider på lika många minuter. I morgon är det vernissage för "Landscape Stories".

Fotoutställningen "Landscape Stories", av brittiske Jem Southam visades för första gången i Sverige i somras på Landskrona Museum. Nu är det Kristianstads konsthalls tur med vernissage i morgon, lördag.

– Vi visar en utökad version med ungefär 50 bilder, säger Marika Reuterswärd, konsthallschef och berättar att hon haft förmånen att besöka Jem Southam i hans hemtrakt Exeter, Devon i sydvästra England och tillbringa en dag med honom, en man som hon beskriver som en god berättare.

Jem Southam räknas som en av de främsta inom landskapsfotografi och han gillar att göra det svårt för sig. Eftersom han använder sig av storformatskamera har han omkring 20-25 kilo utrustning att släpa runt på. Ibland har han även med sig en stege. Exponeringstiden kan vara uppemot 20 minuter och varje fotografi kostar ungefär 400 kronor att ta.

  Det är alltså inte "bara att klicka".

  Miljön är svårtillgänglig och väldigt få av Southams fotografier är tagna under den vädermässigt mer njutbara sommaren. Fotografierna visar aldrig blå himmel och är inte storstilade. De förevisar inte heller skönhet eller de stora vidderna. Southam besöker samma plats om och om igen, följer skiftningarna.

  – Det ska inte vara för enkelt att fotografera, tycker han. Han har berättat att hans familj märker direkt på honom om det är bra fotoväder, säger Marika Reuterswärd.

  Jem Southam rör sig förståeligt nog mest i närheten av sitt hem då han fotograferar. I "landscapes stories" finns bilder från en damm i en skog som en konstnär och vän till Southam målat av under 25 års tid innan han slutligen gick bort i cancer. I Southams bilderna kan man iaktta hur spåren efter vännen sakta suddas ut, försvinner in i skogen.

  Den pågående sviten "Floden/Vinter" började som ett studium av växlingarna längs floden Exe i Devon, men blev efterhand till en fråga om vad vinter egentligen är. Southam har under arbetets gång haft turen att uppleva två - för södra Englands del - snöiga vintrar, men sedan har han drabbats av otur.

  – Han har brutit armbågsbenet på två ställen och tycker förstås att det är väldigt frustrerande att han nu inte kan avsluta serien. Han funderar på att börja fotografera digitalt, säger Marika Reuterswärd.

  Skadan skedde inte under fotoarbete, men Southam lever inte ofarligt som fotograf. Långa exponeringstider i kombination med stenras, som han fotograferat i Normandie, är bara ett exempel, flod och ebb ett annat och nedfallna träd efter storm ett tredje.

  – Han har alltid en väl synlig jacka på sig när han arbetar, säger Marika Reuterswärd.

  Fakta

  Landscape Stories

  Jem Southam föddes i Bristol 1950 och är professor i fotografi vid Plymouth University.

  "Landscapes Stories visas 14 november - 31 januari 2016 på Kristianstads konsthall.

  Även videoverket "The Reflecting Pool" av amerikanen Bill Viola ingår i utställningen.

  Visa mer...