Kultur & Nöje

Lina Stoltz: "Du föll och jag för dig"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Lina Stoltz, författare med flera ungdomsromaner. Nu är hon aktuell med en klassisk kärleksberättelse.
Foto:Katarina Nilsson
Lina Stoltz, författare med flera ungdomsromaner. Nu är hon aktuell med en klassisk kärleksberättelse.

Lina Stoltz ungdomsroman "Imorgon är allt som vanligt" är i grunden en vanlig tjej möter kille-bok, men språket och nerven gör den bredare och mer angelägen. Kulturskribenten Jonna Fries har läst.

Lina Stoltz

"Du föll och jag för dig"

(Rabén & Sjögren)

Det börjar med en jordskredsblick i en skolkorridor. Sedan kommer konsekvenserna. Hjärtan bultar till ett bakgrundsbrus av Metallicas gamla låt "Nothing Else Matters". Men så finns också en tunn slöja av rök, och bakom den en haschpipa och en hel del andra hemligheter.

Lina Stoltz debuterade 1998 och har sedan dess skrivit en rad böcker för olika åldrar. Förra året utkom hon med "Imorgon är allt som vanligt", en berättelse om alkoholism. Även i den nu aktuella ungdomsromanen "Du föll och jag för dig" biter hon alltså tag i missbruksproblematik och relationer.

I centrum står Frida och Jakob. De öppnar sig genom en allvetande berättare och turas om att bära historien. Greppet vidgar inte bara synen på deras förhållande, utan ger också okonstlat en dramatisk resa genom samhället.

    Frida är skötsam i skolan, storasyster och prästdotter, en bas som skulle kunna stagnera i präktighet. Stoltz knackar dock snabbt hål på det där, låter fadern tvivla och säga upp sig, och skapar på så vis en naturlig konfliktyta för allt invant och tryggt - samtidigt som Frida drar kärleken och dess baksidor till huset. Jakob har en mamma som hanterar vinboxen i köksskåpet lika skickligt som han själv döljer inbrottsspår och vad han egentligen röker. Också i den familjen formar Stoltz både djup och känslighet som skapar en trovärdig och gripande vardag.

    Språket i romanen är lättillgängligt och fullt av beskrivningar som driver berättelsen framåt. Det är dock framför allt i replikerna som karaktärerna skiljer ut sig från varandra och lever upp, ändå får åtminstone kärntruppen utrymme att spela både på skörhet och ilska.

    I grunden är "Du föll och jag för dig" en ganska alldaglig berättelse där tjej möter kille, men Stoltz knådar med lätt hand in det tabubelagda och svåra, och förvandlar så den rosenskimrande kärlekshistorien till en seriös och bred diskussion om droger, gränser och konsekvenser.

    Det är en stark roman som berör och bäddar för vidare samtal. Här rapas inte bara punktvisa effekter och argument upp. Här gestaltas situationer, glapp, lögner, nya chanser och stunder där personer funderar och påverkas i en vardag de måste hantera över tid.

    Och slutet lämnas öppet för läsaren, med möjligheter både åt ljus och mörker.