Kultur o Nöje

”Det gäller hela tiden att tänka nytt ”

Artikelserie - del 2 Artikeln publicerades
1 Jenny Rosenkvist i arbete med en av sina produkter.
Foto:Tommy Svensson
1 Jenny Rosenkvist i arbete med en av sina produkter.

En utläst bok, en utrensning i hyllorna följt av ett besök på ett bokantikvariat. Trestegsraketen fick Jenny Rosenkvist att fatta ett beslut – hon ville bli bokbindare.

Fjärrkontroller, vinylskivor, silverskedar, gamla jeans och stora skåp. Kan det vara något att ägna sig åt som bokbindare?

Ja, Jenny Rosenkvist gör det.

En dag föll polletten bara ned, som Jenny Rosenkvist, 44, uttrycker det. Nu har det gått över tio år sedan hon på allvar beslöt sig för att vända blad i sitt yrkesliv för att satsa på hantverksyrket bokbindare.

  –  Jag älskar böcker, både att läsa och som form, säger hon.

  Det var efter att ha läst en bok om Feng Shui som hon började rensa ur saker där hemma. Böckerna körde hon till ett bokantikvariat och där mötte hon en kvinna som arbetade som just bokbindare. Det blev en bekräftelse på att magkänslan var rätt. Hon ville arbeta professionellt med händerna.

  – Kunskapen sitter i händerna för mig, säger hon och visar en av de askar hon arbetar med just nu enligt bokbindarteknik.

  Att tillverka och formge lådor enligt bokbindarens konster har blivit Jennys profession. Det som från början var en dröm att bli bokbindare utvecklades mer till en passion att kunna skapa med händerna och att använda sitt hantverkskunnande på andra sätt än vad hon först hade tänkt. Asken hon arbetar med ska hysa mindre silverbägare tillverkade av hantverkskollegan och silversmeden Ingemar Grönroos i vilkens smedja Jenny har sin arbetsplats. I var sin ände i 1800–talsbyggnadens verkstadssal sitter de i sina förkläden, låter händerna forma de olika materialen: Ingemars metaller och Jennys papper, kartong, skinn och tyger.

  Sedan låter de hjärnorna och händernas kunskaper mötas.

  –  När asken blir snyggare av innehållet och innehållet snyggare av lådan, då är det som bäst, säger Jenny och berättar om en idé; en hantverkshybrid som hon och Ingemar klurar på.

  Men hur gör man om man till exempel vill fästa en silverbård runt om en låda i pappersmaterial eller ännu mer avancerat, försänka ett silverkonstföremål i locket på en låda?

  – Då uppstår ett problem. Hur ska man kunna ta hand om silvret utan att skada pappret?

  –  Vi kommer nog på något, tror Ingemar.

  Föreningar och kluriga lösningar av olika slag tycks Jenny vara extra engagerad i. Hon har bland annat tillverkat och formgivit en elegant förvaringslåda för fjärrkontroller till en privatperson. Med bokbinderiteknik har hon även klätt in ett stort skåp – en specialutgåva av Mats Theselius design­möbel efter förfrågan från ett möbelföretag liksom ytterligare cirka 40 skåp. Därutöver har hon bland annat skapat inredningsboxar åt en klädbutik med hjälp av materialet jeans och så askar till dyrgriparna av silver förstås.

  –  Att samarbeta med en jeansbutik är också ett sätt att belysa att man kan använda sitt hantverkskunnande för att göra produkter som lockar en ny målgrupp, säger Jenny Rosenkvist.

  Det gäller också att våga lita till sin kunskap och yrkeserfarenhet, menar hon.

  –  Att arbeta med något från ritning till färdig produkt och att hitta en lösning som passar just den personens önskemål är väldigt kul. Man måste lyssna på kunden och höra vad den vill ha, men sam­tidigt våga stå för sin kunskap, att du vet mer, kanske säga ”att om vi gör så här så blir det ännu bättre” eller: ”du kanske inte ska välja just det ömtåliga materialet om du tänkt dig att ha boken i köket”. Allra bäst är det när kunden faktiskt får mer än den förväntat sig.

  Något som Jenny Rosenkvist lärt sig med åren efter­ att ha gått sin första lådmakarkurs år 2009 och därefter fastnat totalt för lådmakeriet är vikten av att verkligen vara noggrann från start. Med en mycket liten vinkelhake mäter hon de hoplimmade kartongväggarnas lutning. Det handlar om millimetrar och mindre. Men hennes hjälpverktyg är relativt få och enkla. Kanterna på den hoplimmade lådan sandpappras bort och ser – när allt är klart – så jämna ut att många nog inte ens tänker på att det krävs stor kunskap och mycket tid för att få fram resultatet.

  – Alla förstår inte vilket arbete som ligger bakom hantverk, säger Jenny som allra helst skulle vilja träffa alla andra hantverkare i den här serien i en gemensam work shop eller liknande.

  Hur ser du på ditt yrkes framtid?

  – Jag tror att vi hantverkare, för att hålla det gamla hantverket levande också måste följa med i tiden. Om det finns Instagram till exempel. Använd det då.

  – Det blir vad man gör det till och vi är ju fortfarande här. Om du bara har en passion och vilja för det du gör så går det. Att utveckla sitt företag är en ständig process och det gäller hela tiden att tänka nytt och se möjligheter.

  Fakta

  Artikelserien

  Digital fingerfärdighet är något hett efterfrågat i vår tid - inte minst inom kulturbranschen. Ordet finger härstammar i sin tur från det latinska digitus. I en serie artiklar besöker vi personer som ibland lite på tvärs mot digitaliseringen valt att i handfast bemärkelse använda sina händer. De har satsat på eller beslutat sig för att föra vidare ett gammalt hantverksyrke.

  Visa mer...

  Fakta

  Bokbindare

  Dagens (fysiska) böcker består av ett antal ark fästade i ryggen. Arken hålls samman mellan pärmar vars utsidor klätts i något material. Bokbindaren utför alla arbetsmoment, inklusive det konstnärliga formgivandet, fram till det färdiga bokbandet. Men det går alltså att använda hantverkstekniken även till annat än böcker.

  Visa mer...