Kultur o Nöje

Eva F Dahlgren: "Vad hände med barnen?"

Ny bok Artikeln publicerades
Eva F Dahlgren är författare och journalist. Hennes uppmärksammade reportagebok "Farfar var rasbiolog" kom 2002 och fick stor uppmärksamhet.
Foto:Ola kjelbye
Eva F Dahlgren är författare och journalist. Hennes uppmärksammade reportagebok "Farfar var rasbiolog" kom 2002 och fick stor uppmärksamhet.

Eva F Dahlgrens aktuella reportagebok "Vad hände med barnen?" är hennes tredje om en mörk svensk historia. Kulturskribenten Felicia Stenroth läser en angelägen berättelse om en annan tid, men får syn på vår egen.

Eva F Dahlgren

"Vad hände med barnen? Hur de minsta blev en handelsvara"

(Forum)

Fram till 1918 var det tillåtet att auktionera ut fosterbarn i Sverige. På slutet av 1920-talet kunde man fortfarande se annonser i tidningen där familjer sökte fosterbarn: "Verkligt godt fosterhem finnes för flicka (späd) eller högst ett år gammal mot månadsbetalning" (Stockholms-Tidningen, 1927).

Barn som behandlats mot syfilis fick ofta kvicksilverförgiftning och var där med svårplacerade. Några av dessa barn kom till Gålö i Stockholms skärgård, där de fick arbeta hos arrendatorer.

I ett brev vittnar det vid tidpunkten vuxna fosterbarnet Rickard om sin uppväxt. Han har fått arbeta från tidig morgon till sen kväll och klara sig på en halv kaka bröd. Detta har lett till att han fått kroniska besvär med magsår. Han söker ersättning, men uppgifter om huruvida han beviljats skadestånd eller ej finns inte.

  Eftersom många av barnen som såldes var "oäkta", utomäktenskapliga, finns det knapphändig information om dem. Det är ett omfattande researcharbete Eva F Dahlgren gjort. Kyrkoböcker, brev, myndighetsdokument och intervjuer är stoffet som reportageboken bygger på. Där informationen saknas används fiktionen som bindväv.

  Brev och myndighetsdokument bidrar med fakta men inte känslor. Dahlgren gestaltar det "oäkta" barnet Kerstins (född 1921) längtan efter en mamma som tummat på att komma tillbaka, hjärtat slår och kinderna blossar. Det är rörande, men ställer också frågan om hur långt in i fiktionen det är etiskt försvarbart att gå. Vad kan fiktionen egentligen säga om Kerstins längtan och är det rättvist att försöka gestalta den? Är det rätt att fiktivt skriva fram en berättelse om en mamma som tummar på att komma tillbaka, men sedan återvänder med en mössa som blir varm till vintern?

  Kerstin kastar mössan in i elden. Det är en effektiv bild, men den är en fantasi.

  "Vad hände med barnen?" är Dahlgrens tredje bok i en serie om Sveriges mörka historia, där ”Fallna kvinnor” (2013) och ”Min farfar var rasbiolog” (2002) kom före.

  Tydligt är att Dahlgren genom att undersöka och exponera historien också synliggör de blinda fläckar som finns i samhället både då och nu. Idag bor det flyktingbarn på Gålö och vinstdrivande flyktingboenden har de senaste tio åren poppat upp runt om i Sverige. En industri inte alldeles olik den Dahlgren skriver om.

  "Vad hände med barnen?" är ett viktigt reportage som kanske säger mer om vår tid än vi vill tro.