Kultur o Nöje

Från stordatorer till mobilspel och Candy Crush Saga

Kristianstad Artikeln publicerades

Efter två år och 150 intervjuer är den klar. Martin Lindell, från Kristianstad har ihop med Thomas Sunhede, Örkelljunga, skrivit ett stort referensverk över svensk videospelsutveckling

–  Ingen har riktigt dokumenterat detta förut även om det funnits en del som tagit upp enstaka spelutvecklare så har det inte funnits något helhetsgrepp och mycket kring spel är berättat ur ett amerikanskt perspektiv, säger Martin Lindell, idag produktchef på datorspelsutvecklaren och företaget EA DICE som bland annat utvecklat spelserien ”Battlefield”.

Boken heter ”Svensk videospelsutveckling: från 50-tal till 90-tal” och materialet – i slutändan cirka 500 sidor och 150 intervjuer – har insamlat genom gediget grävarbete, menar Martin Lindell som också berättar att det finns ett stort intresse för retrospel vilket inte minst märks på de retrospelsmässor som anordnas i Sverige.

– I början var det kanske 70 personer som kom till mässan i Västerås. Nu är det tusentals. Det finns ett stort intresse för de gamla spelen.

  Att det finns mängder av utvecklare av videospel runt om i hela Sverige blir tydligt genom Lindell och Sunhedes efterforskningar.

  – Dels är det vad vi själva vet. Jag har jobbat med spel sedan 90-talet då jag bland annat arbetade i en liten butik, Nydata, som då låg på Östra Storgatan. Men sedan har vi också gjort mycket analogt jobb, till exempel gått igenom gamla medlemsblad och intervjuerna vi gjort har ofta lett till vidare genom att någon sagt ungefär ”jag jobbade med den personen...” Men det finns säkert några som vi missat och andra har varit omöjliga att hitta eftersom de hetat så vanliga namn.

  Det finns en del roliga Kristianstadskopplingar i boken också, tycker Martin Lindell och nämner Software of Sweden med duon Ronny Nordqvist och Christian Björkqvist. I avsnittet om dessa utvecklare går det att läsa bland annat om hur Ronny Nordqvist under 80-talet stod och drömde om att få råd till att köpa hemdatorn ZX Spectrum - med färg - på Domus där han mamma arbetade.

  – De gör fortfarande lite nya spel, säger Martin Lindell, om Software of Sweden.

  I övrigt tycker han det varit givande att under arbetets gång återupptäcka spelutvecklare som har haft stor betydelse för den svenska spelbranschen, men kanske fallit lite i glömska.

  – Mycket gjordes hemifrån, men en del blev större och framgångsrika. Intron som gjorde flera spel till det som kallades Videopac tidigt 80-tal – de sysselsatte ändå en hel del personer och blev anlitade.

  Vad spelar du själv utöver det du gör i jobbet?

  – Det är ändå väldigt mycket fortfarande. Jag har en del gamla spel, visst är det så, annars varierar det och beror på vad som är nytt och aktuellt just nu. Jag har spelat mycket Skyrim, ett fantasyspel och även mycket Deus Ex.