Kultur o Nöje

I skuggan av Nobelpriset

Litteraturpris Artikeln publicerades
Dubravka Ugresic, född 1949, författare från Kroatien, bosatt i Holland.
Foto:Zeljko Koprolcec
Dubravka Ugresic, född 1949, författare från Kroatien, bosatt i Holland.

Det amerikanska litteraturpriset i Norman har blivit känt för att hyfsat ofta ha prisat författare som senare fått världens mest kända pris, Nobel. Kulturskribenten Mats Granberg kontaktade årets mottagare, Dubravka Ugresic, som var överväldigad hur priset fördjupat sig i hennes litteratur.

Så har det amerikanska nobelpriset delats ut igen. Neustadt International Prize for Literature är känt för att vara okänt, men för dem som vet om det är det känt för att delas ut till blivande Nobelpristagare. Gabriel Garcia Marquez fick det 1972 (Nobelpriset fick han tio år senare). Czeslaw Milosz behövde bara två år på sig (1978 respektive 1980) medan Tomas Tranströmer fick vänta i 21 år (1990, 2011). Och då ska man veta att Neustadtpriset bara delas ut vartannat år.

Prissumman är på 50000 dollar, en örnfjäder i silver och ett diplom. Priset tillkännages ett helt år innan det delas ut.

2016 års pristagare är den ex-jugoslaviska författaren Dubravka Ugresic, i Sverige känd för romanerna ”Den ovillkorliga kapitulationens museum”, ”Smärtans ministerium” och ”Baba Yaga lade ett ägg”. Hon är också essäist, men de böckerna är inte översatta till svenska.

  Och allt äger naturligtvis rum i Norman, Oklahoma, en stad med 118197 invånare. Det beror på Oklahoma University, dess tidskrift World Literature Today och familjen Neustadt som stod för den ursprungliga donationen.

  - Norman har det största campus jag sett någonsin, det är jättestort, liksom konstmuseet som är en del av det. Studenterna är de gladaste och mest nyfikna ungdomar som jag mött, meddelar pristagaren Dubravka Ugresic via mejl.

  Anledningen till dröjsmålet mellan tillkännagivande och prisutdelning är att universitetet och en del av dess studenter måste hinna förbereda sig. Till utdelningen hör en festival och workshops med studenterna som under året grundligt läst och studerat hennes verk. I år hölls också en diskussion om flyktingvågen till Europa och en dramatisering av en av Ugresic noveller.

  - Hela tiden var jag omgiven av studenter som ställde frågor. Teaterföreställningen besöktes av 700 personer. Aldrig har jag erfarit något liknande: gästfrihet, oförfalskad uppmärksamhet, beundran, vänlighet och kärlek, berättar en sprudlande glad Dubravka Ugresic.

  Även om Ugresic bor i Amsterdam, så har hon god erfarenhet av USA och dess universitet. Hon har gästat Harvard, University of North Carolina och UCLA.

  - Priset handlar inte om pengar eller berömmelse. Orättvist nog brukar inte litteraturkännare från New York bry sig om det eftersom det delas ut i Oklahoma.

  Jämförelsen mellan Europas och USA:s kulturklimat utfaller inte till Europas fördel.

  - Europa är kulturellt dött på grund av dess girighet, cynism, arrogans och genom att EU:s kulturpolitik ser kulturen som en besöksnäring, en del av turistbranschen, avslutar Dubravka Ugresic.