Kultur o Nöje

Konsthistorier och podd om Bamses källor

Aktuellt Artikeln publicerades
Konstnären Roger Andersson reser in i Elsa Beskows värld i det första avsnittet av Svt:s konsthistorier.
Foto:svt
Konstnären Roger Andersson reser in i Elsa Beskows värld i det första avsnittet av Svt:s konsthistorier.

Läst, sett & hört är fram till sommaren ett återkommande fredagsinslag. Kulturredaktören Sune Johannesson är den som delar med sig.

1. Podd-tipset

Bamse, Wikipedia & falska nyheter – Dunkels gästar Mediespanarna

Mediespanarna är en resonerande podd om mediernas roll, nu senast (24/1) om nätets betydelse med alltid hör- och tänkvärda forskaren Elza Dunkels som gäst.

  Hon deltog i höstas på Kristianstads Bokfestival, då hon berättade om det hat som hon mött för sin positiva inställning till internets betydelse för unga.

  Senaste tiden har hon fått stor uppmärksamhet för sin medverkan i ett kommande Bamse-nummer; om hur falska nyheter sprids, och vikten av att kolla källor. Här blir det ett givande pod-samtal om vikten av det ständigt föränderliga Wikipedia, hur var generation blir allt smartare och hur mörka krafter ofta slår mynt av folks oro. Med det sistnämnda avser Dunkels det vuxna samhällets internet-oro, men är ju också en sorgligt aktuell taktik för populister.

  Fakta: Mediespanarna görs av medieforskarna Erik Lindenius och Jesper Enbom, verksamma vid Umeå universitet.

  2. Läst

  Slagkraftig debut stannar kvar efter läsningen

  I korta stycken berättas i Lena Bezawork Grönlunds debutroman ”Slag” om unga Fikirtes 80-tal. Om boxning, sin pappa, minnen av Etiopien, rasism och första kärleken. Det är en bok som växer i styrka och stannar kvar. Denna rad bär jag för alltid med mig: ”Träd kan inte läka sår. De överlever genom att kapsla in sina skador.”

  Fakta: Lena Bezawork Grönlunds ”Slag” (Norstedts)

  Sett

  Konstprogram med liv & lust

  I premiärprogrammet var Elsa Beskow huvudkonstnär, i det senaste (1/2) Hilma af Klint och hennes länge gömda ockulta måleri.

  Nya Svt-programmet Konsthistorier låter dagens konst möta sina föregångare på ett lika lust- och lekfullt som kunskapsrikt vis. Så reser vi in i såväl bildernas värld, som konstnärernas person och tid. Då. Som idag. Flera program återstår, hoppas att de når upp till premiärens Beskow, där mötet över konstens och tidens zoner var glimrande. Inte lika starkt när ockultismen avhandlades.

  Fakta: "Konsthistorier" visas på onsdagar i SVT2.

  Höört

  Höör – ljuvligt barock ort

  Ur kunskap och ett brinnande intresse för den äldre musiken har Höör numera både en barockorkester och -festival. I juni firade festivalen fem år, och nyligen kom ensemblens första cd tillsammans med flöjtist Dan Laurin, som har samarbetat med ensembleb den senaste tiden.

  Härlig musik med ett härligt driv: JS Bach, Corelli & Telemann är de tre välkända tonsättarna på premiärskivan.

  Fakta: Höör Barock & Dan Laurin spelar Bach, Corelli & Telemann (BIS).