Kultur o Nöje

Silvanas självförtroende sprutar

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Hon fick Grammis som Årets artist 2015 trots att hon egentligen bara släppt en ep. Nu kommer Silvana Imams andra album och hon visar varför det regnat priser över henne.

Silvana Imam

Titel: Naturkraft

Skivbolag: Refune Music

Efter en intervju med konstnären Helene Billgren stod jag och pratade jag med Nina Beckman, vd på Grafikens hus (som höll i utställning tillsammans med Wanås). Av någon anledning kom vi in på svensk hiphop i allmänhet och Silvana Imam i synnerhet.

Hon hade just släppt en ep och vi var överens. Här hade vi en artist med ett skarpt uttryck och jag påtalade hur Silvana Imam utvecklats från debutalbumet.

Ett par år senare är hon en av de hetaste artisterna på den svenska musikscenen och hon är medveten om det: ”Förut jag var no show, nu vill dom ha mig front row” (låten ”10 0000”).

    Årets homo, Guldmicken, Året liveartist på Manifestgalan och nu senaste Grammis som Årets artist. Och det lär bli mer."Klart det regnar ner priser så mycket som jag sliter”/.../”säljer slut på varenda turné, alla hatare vet, Imam är tillbaka för mer” (”Imam Pt II”).

    Självförtroendet strålar på ”Naturkraft, ”Jag är bäst i världen” skanderar hon kaxigt på ”Power Ranger”, och plattan känns totalt kompromisslös. Produktionen är en del av berättelserna och allt hänger ihop.

    Silvana Imam går all in och blandar allt från låtar med politiska inslag, pussypower, punkrap och en otroligt vacker hyllning till systerdottern samt ångande sextext tillsammans med flickvännen Beatrice Eli. Det här är albumet om Silvana Imams liv.

    Jan Gradvall blev så ivrig att han recenserade ”Naturkraft” i Dagens Industri en vecka innan releasen.