Kultur o Nöje

The Legacy of Lemmy

Krönika Artikeln publicerades
Foto:Joel Ryan

En första anblick på startelvan för 25-årsjubilerande Sweden Rock ger idel om än ädel returmaterial. En uppradning av huvudakter som sedan länge gjort Norje Havsbad till sin hemmaarena.

Bara Queen och möjligen stammisarna Slayers "Big Four"-uppsamling med Anthrax och Megadeth som stack ut.

Sedan 2010 har det varit svårt att toppa det årets stjärnspäckade festivalupplaga med Aerosmith, Billy Idol och Guns N' Roses i Axls regi. Men med den SVT-sända Lemmy-dokumentären i färsk backspegel står det tydligare än klart:

  Sweden Rocks bandbokare Martin Forssman och hans crew har inte nöjt sig med att döpa om den näst största scenen. De har satt ett spelschema som med manisk precision hyllar en av heavy metal-världens främsta, Motörheads Lemmy Kilmister som lämnade oss den 28 december i fjol.

  I tv-dokumentären svär medlemmarna i Metallica på att bandet har tagit efter Lemmy Kilmister i precis allt – textskrivandet, manglandet, fraserandet.

  Megadeths Dave Ellefson konstaterar helt enkelt: "Utan Motörhead ingen thrash metal".

  Och Ozzy Osbourne går så långt att avgör heavy metal-kampen mellan Black Sabbath och Motörhead i Lemmys favör.

  Roligast av allt – Lemmy säger själv att hade han inte fått sparken från spacerockarna i Hawkwind så hade det aldrig blivit ett Motörhead.

  Hur hade rockvärlden som vi känner den sett ut då?

  Sweden Rock 2016: tre av världens största thrash metal-band på en och samma rockfestival. Slayer och Megadeth i dag torsdag, Anthrax på fredag. Liksom Lemmys gamla flumkollegor i Hawkwind.

  Årets rockfest borde med rätta döpas om till Sweden Lemmy Festival. Att boka ett spelschema efter en enda men gigantisk inspiratör, när Sveriges bästa rockfestival firar ett kvarts sekel, är lika kaxigt som ett rent konststycke.