Nyheter

Kivik Art söker donatorer

Sommarens verk på Kivik Art är tänkt att bli den första skulpturen av Sol LeWitt. Nu tar konstparken till crowd-funding för att verket ska kunna byggas.
Nyheter • Publicerad 11 april 2014
Sune Nordgren och Kivik Art söker donatorer för att Sol LeWitts skulptur ska bli verklighet. Här ses förra sommarens nytillskott, "Himlatrappan".
Sune Nordgren och Kivik Art söker donatorer för att Sol LeWitts skulptur ska bli verklighet. Här ses förra sommarens nytillskott, "Himlatrappan".Foto: 

Konstnären Sol LeWitt (1928-2007) är en av 1900-talets stora amerikanska konstnärer, med verk runt om i världen, både i samlingar, på museer och med offentliga verk i flera länder.

Det planerade bygget på Kivik Art Centre av hans skulptur "9 Towers" skulle bli hans första utomhusverk i Norden. Planerad vernissage runt midsommar.

Än är dock inte finansieringen löst, och för att det fem meter höga verket ska bli verklighet tar nu Kivik Art till ett, för dem, nytt grepp: crowd funding. Man söker helt enkelt efter donatorer, personer som vill stödja projektet genom att "köpa" stenar. "9 Towers" består nämligen av 4000 vita cementblock, och det är dessa block som man genom att betala 150 kronor kan donera till parken. Donationsnamnen hamnar i sommar på en skylt intill verket.

På Kivik Arts hemsida kommer man under våren att kunna se verket växa fram, sten för sten.

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.