Nyheter

”Öskg har framtiden”

Den 46:e konstrundan står för dörren. På Tjörnedala konsthall, Öskg:s knutpunkt, fixas nu de sista detaljerna inför morgondagens öppning. Intendent Susanne Lindblad tror på ett bra år och ser ljust på framtiden, trots samarbetsprojektet som kom av sig.
Nyheter • Publicerad 17 april 2014
Öskg-medlemmen Karl Becvar vid sitt bronsverk ”Exercis”, som visas på påskens samlingsutställning på Tjörnedala konsthall.
Öskg-medlemmen Karl Becvar vid sitt bronsverk ”Exercis”, som visas på påskens samlingsutställning på Tjörnedala konsthall.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

– När vi vaknade på långfredagen förra året så snöade det. Det var ingen jättehärlig känsla, säger Susanne Lindblad, intendent på Tjörnedala konsthall.

Då drog konstrundan igång i slutet av mars. I år ligger påsken bättre till, menar hon.

– Vi är alltid beroende av väder och när på våren påsken kommer. Vi är ganska förtjusta i när det ligger som i år, i mitten av april, så min magkänsla är att det kommer att bli ett bra år. Solen har varit framme litegrann, så många besökare kanske har hunnit påta lite i trädgården och är nu sugna på en utflykt.

Med sin årliga samlingsutställning är Tjörnedala konsthall den självklara knutpunkten för Östra Skånes Konstnärsgilles konstrunda. I år medverkar 112 konstnärer, och för Susanne Lindblad har de senaste dagarna handlat mycket om att ställa i ordning utställningen.

För några veckor sedan blev Öskg omskrivna av ett annat skäl, då de lämnade ett framväxande samarbetsprojekt med fyra andra skånska rundor. Tanken var att skapa en gemensam paraplyorganisation, bland annat för gemensam marknadsföring och turistinformation, och Region Skåne gick in med ekonomiskt stöd. Så hoppade initiativtagarna Öskg av.

– Vi har inte fått så mycket reaktioner på det. Det är inte så konstigt att det blev som det blev. På pappret kan det se ut som att rundorna är väldigt lika. Men när man går in på djupet och tittar på förhoppningar och framtidsvisioner, så behöver det inte alls överensstämma. Öskg är ju helt konstnärsdrivna, med höga kvalitetskrav, och för oss är det väldigt viktigt att vara en del av konstlivet hela året. Vissa andra rundor kanske tycker att det är viktigare att driva det som ett evenemang, ett bland många. Våra medlemmar har haft god insyn och var fullt införstådda, så det var ingen överraskning för någon av dem.

Det var Susanne Lindblad som på uppdrag av Kultur Skåne tog fram förstudien som låg till grund för projektet, men hon ser det inte som ett bakslag att samarbetet föll.

– Nej, snarare var det roligt att testa. Att gå från det teoretiska skrivandet till att omsätta i praktiken för att se, ”håller det här?”. Bara för att jag kommer till en slutsats i förstudien är det ju inte säkert att det funkar i verkligheten. Jag tycker att det varit en intressant resa som lärt både mig och föreningen väldigt mycket. På den här resan har vi varit tvungna att identifiera oss själva, vilka Öskg är, vad vi har för mål och visioner.

Susanne Lindblad är också full av framtidstro. Öskg:s samarbete med turistbyråer och med Skånetrafiken rullar vidare, för att göra konstrundan bättre och mer lättillgänglig. Och konstnärsgillet jobbar aktivt för att få in nya, unga konstnärer, som gärna får jobba med moderna, mer experimentella uttryck och tekniker. Det märks tydligt inte minst i det senaste invalet, med dansaren Rachel Tess och performancekonstnären Mariel Rosendahl bland de nya namnen.

– Det är något jag känner att vi som konstrunda och förening ligger i framkant med. Det är ju på ett sätt enklare att visa traditionell konst, vilket också är väldigt värdefullt, men samtidigt är vi väldigt måna om att få med oss yngre konstnärer och bredda uttrycken. Vi har ljudkonst, vi har film, vi har performance och dans. Det känns som en jätteviktig utvecklingsdel.

Margareta Forslund, textilkonstnär och styrelseledamot i Öskg, håller med. Hon har varit med i Öskg i närmare 40 år och sitter i styrelsen för sjunde gången. Hon tror på att satsa på unga konstnärer och hävdar bestämt att Öskg står starka.

– Det är Öskg som har framtiden. Har vi nu hållit på och kämpat och stött och blött i över 40 år, så har vi ju jättetyngd. Vi var bäst från början och vi fortsätter att vara bäst. Hade de andra rundorna varit lite mer på och alerta, så hade det kunnat bli ett samarbete. Men jag tror inte att de förstod att vi sträckte ut en hjälpande hand.

Sune Johannesson
Emil Sandgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.