GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

3 000 år gammal guldring återbördad till Grekland

Nobelstiftelsen har återlämnat en 3 000 år gammal mykensk guldring till det grekiska kulturdepartementet.
Kultur • Publicerad 19 maj 2022
Nobelstiftelsen återlämnar en 3|000 år gammal guldring till Grekland.
Nobelstiftelsen återlämnar en 3|000 år gammal guldring till Grekland.Foto: Henrik Montgomery/TT
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen lämnar tillbaka en 3|000 år gammal mykensk guldring till Elena Vlachogianni, från det grekiska kultur- och idrottsdepartementet.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen lämnar tillbaka en 3|000 år gammal mykensk guldring till Elena Vlachogianni, från det grekiska kultur- och idrottsdepartementet.Foto: Henrik Montgomery/TT

”För oss var det självklart att ringen ska lämnas tillbaka. Föremålet har ett mycket stort kulturhistoriskt värde för Grekland”, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Ringen är daterad till cirka 1200 före Kristus och hittades 1927 vid en utgrävning av ett gravfält på Rhodos. Den var ett av de föremål som stals från stadens arkeologiska museum under andra världskriget.

Senare köptes ringen av Nobelpristagaren Georg von Békésy i USA, och vid hans död 1972 donerades hans omfattande konstsamling till Nobelstiftelsen. De flesta av föremålen har sedan dess förvarats på Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Etnografiska museet i Stockholm

Ringen lämnades över under en ceremoni där Nobelstiftelsen, grekiska kultur- och idrottsdepartementet, svenska kulturdepartementet, grekiska ambassaden i Stockholm och Medelhavsmuseet närvarade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.