Annons

40 författare skriver verk tillsammans

Suad Ali, Klas Östergren, Theodor Kallifatides och Karin Smirnoff – de och många fler har skrivit en text ihop. Sammanlagt 40 svenska författare har pusslat ihop verket "I ljuset", för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Litteratur • Publicerad 25 oktober 2021
Suad Ali, Jonas Karlsson, Klas Östergren och Lydia Sandgren har alla skrivit "I ljuset". Arkivbilder.
Suad Ali, Jonas Karlsson, Klas Östergren och Lydia Sandgren har alla skrivit "I ljuset". Arkivbilder.Foto: TT

"Excentriskt, egensinnigt, spännande och poetiskt" – så beskriver Ingemar Fasth texten "I ljuset", som har inte mindre än 40 upphovspersoner. Till vardags är han konstnärlig ledare för "Internationell författarscen" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Men när författarbesök, uppläsningar och evenemang stängde ner under coronapandemin tänkte Ingemar Fasth på andra litterära projekt som kunde bli av.

– Jag tycker att vi behöver leka lite också. Och det här är lekfullt. Det är klart att det inte blir stor litteratur men det är allmänt uppiggande och roligt med dessa författare som har satt sig i den här båten. Sedan är det roligt med pussel och mysterium, mysteriet är "vem har skrivit vad", säger han.

Stafettskrivande

Annons

Varje författare har skrivit tre meningar var – utifrån samma princip som leken där någon ritar en bit på en teckning, viker över, och lämnar vidare till en ny person som får fortsätta. Alla tillfrågade författare sade ja till förfrågan och berättelsen växte fram som i en stafett.

– En författare sade att hon aldrig hade sett så många bisatser, för en del har skrivit så otroligt långt och slingrande för att få ut så mycket som möjligt av dessa meningar, säger Ingemar Fasth.

Berättelsen kretsar kring en kvinnlig advokat och inleds med detta bidrag: "På dörren till den stora lägenheten på Strandvägen stod det firmanamnet Justitia, vilket betydde att hyran var avdragsgill, och under det ”Advokat Sigurd Gyldenståhl”. Det var denne man, som just lyfte champagneglaset och hälsade gästerna välkomna.

Han undrade om han förmodades hålla något slags tal. Det borde man väl.".

– Den som har inlett är en erfaren författare. Hen har verkat i många år, säger Ingemar Fasth hemlighetsfullt.

Uppmärksamma läsning

Berättelsen kommer att synas på stora skärmar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Man kan också lyssna på den i uppläsning av skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, ladda ner den eller hämta ett exemplar på Kulturhuset.

Ingemar Fasth ville ha en stor spridning på författarna, för att de ska spegla hela Sverige. Främst är projektet en kul grej, framhåller han. Men där finns ett korn av allvar. Det måste finnas de som öppnar dörren till litteraturen, menar han.

– Det är ännu viktigare i dessa dagar då vi lever i en förintande digital värld där vi är hängivna våra skärmar, då måste vi uppmärksamma läsning, annars utarmar vi våra själar.

Elin Swedenmark/TT

Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild.
Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Fakta

Medverkande författare

Dessa författare har skrivit "I ljuset": John Ajvide Lindqvist, Susanna Alakoski, Suad Ali, Erik Andersson, Lars Andersson, Arkan Asaad, Elnaz Baghlanian, Wanda Bendjelloul, Sara Bergmark Elfgren, Therese Bohman, Carina Burman, Carl-Mikael Edenborg, Martin Engberg, Anna Foch, Hans Gunnarsson, Daniel Gustafsson, Cecilia Hansson, Nils Håkanson, Jenny Jägerfeld, Theodor Kallifatides, Jonas Karlsson, Elise Karlsson, Mats Kolmisoppi, Ida Linde, Ellen Mattson, Stephan Mendel-Enk, Aleksander Motturi, Kayo Mpoyi, Håkan Nesser, Andreas Norman, Bengt Ohlsson, Sami Said, Donia Saleh, Lydia Sandgren, Tone Schunnesson, Karin Smirnoff, Anne Swärd, Jerker Virdborg, Lina Wolff och Klas Östergren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons