Annons

Adam Alsings fru skriver om sorgen

Ett år kan vara en hel evighet som aldrig tar slut. I synnerhet om man förlorat någon man älskar.
Så beskriver Anette Alsing sorgen efter maken Adam i ett öppet brev.
Nöje • Publicerad 15 april 2021
Adam Alsing gick bort i covid-19 för ett år sedan. Arkivbild.
Adam Alsing gick bort i covid-19 för ett år sedan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det känns lika starkt nu som då". I brevet, som publiceras på stiftelsen Adams minnes hemsida, berättar Anette Alsing hur det, ett år senare, är att tänka på det där fruktansvärda telefonsamtalet som förändrade hennes liv. Det var telefonsamtalet från sjukhuset där hennes man, programledaren Adam Alsing, fick intensivvård sedan han insjuknat i covid-19. Det var dags för familjen att ta sig till sjukhuset, uppmanade rösten på andra sidan luren.

Den 15 april 2020 orkade hans kropp inte mera.

Annons

"Det har nu gått ett år sedan pandemin bröt ut. Alla har åsikter om vad som vi har gjort bra och vad som kunde gjorts bättre. Men för mig är det ett annat år som gått. Ett år som vänt upp och ner på hela världen – för mig, våra barn, svärföräldrar, syskon och all övrig familj", skriver Anette Alsing i brevet.

Mardröm

Adam Alsings bortgång innebar att strålkastarljuset per automatik riktades mot familjens sorg. Statsminister Stefan Löfven uttryckte sin delaktighet och alla pratade om tv-kändisen Adam, om alla hans succéer. Hans död gjorde pandemin påtaglig för alla, och Anette Alsing upplever att många pratade som om det var de som kände honom bäst. Tiden som följde blev en mardröm.

"Det var som om min sorg blev offentlig, något allmänt som alla hade del i. Fast ingen utom vi, de allra närmaste, hade en aning om hur det verkligen kändes. Det går ju inte att dela sorgen, skicka den vidare och få hjärtan tillbaka", skriver hon och understryker att hon ändå är tacksam att så många hörde av sig, att det fick henne att känna sig mindre ensam.

Det som gör mest ont för Anette Alsing, skriver hon, är att Adam inte var färdig med livet. Han var 51 år när han avled och paret hade en stor del av sitt gemensamma liv framför sig och planerna var många. Var det nu de skulle köpa det där stora stället som skulle inhysa hela familjen? Eller skulle de förverkliga drömmen om ett litet boende utomlands?

I stället står Anette Alsing och familjen utan honom i en helt ny värld.

"Den värld där vi ska fortsätta att finnas utan dig och alla andra som vi har mist. Det är en värld som vi ännu inte vet så mycket om", skriver hon.

"Håll ut"

Anette Alsing skriver också att hon har svårt att förstå dem som inte inser allvaret med coronaviruset, de som tänker att det bara drabbar andra. Hon uppmanar alla att hålla ut och inte ge upp och börja leva som vanligt nu när en lättnad kanske äntligen är nära. Både för sjukvårdspersonalens och den enskildes skull.

"Så fortsätt att lyssna på de restriktioner som ges. Ni vill inte vara med om det som jag varit med om. Att mista sin make, bästa vän, älskade, den bästa pappan man kan tänka sig."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons