Akademien: Har inte belönat krigshetsare

Nobelpriset Artikeln publicerades
Handkes egna utsagor har förtigs, menar Malm och Runesson från Svenska Akademien.
Foto: Francois Mori
Handkes egna utsagor har förtigs, menar Malm och Runesson från Svenska Akademien.

Det stormar kring Nobelpristagaren Peter Handke. Men det finns inga belägg för att författaren skulle ha förnekat krigsförbrytelser eller folkmord på Balkan, menar Svenska Akademien.

I en artikel i Dagens Nyheter tar Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och ledamoten Eric M Runesson valet av Handke i försvar.

"Akademien har behandlat en författare som definitivt fällt provocerande, olämpliga och otydliga yttranden i politiska frågor, men har inte funnit något i det han skrivit som innebär angrepp på det civila samhället eller respekten för alla människors lika värde", skriver de.

Gick på Milosevics begravning

Peter Handke beskylls för att ha förnekat serbiska krigsbrott under krigen på Balkan och för att ha uttryckt stöd för den serbiske presidenten Slobodan Milosevic, bland annat genom att gå på dennes begravning.

Men Malm och Runesson citerar Handke där han fördömer massakern i Srebrenica 1995 och de skriver att det inte finns några belägg för att författaren "dyrkade ett monster" när han närvarade på begravningen.

"Egna utsagor förtigs"

Vidare efterlyser de källor till påståendena.

"Vad vi undrar är vilka källor kritikerna använt och vad det kommer sig att Handkes egna utsagor förtigs."

Även när Handke tilldelades det norska Ibsenpriset 2014 utbröt en hätsk debatt kring österrikarens tidigare politiska ställningstaganden. Då ryckte författaren Karl Ove Knausgård ut och bad i en debattartikel kritikerna att presentera konkreta källor till påståendena.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vid tillkännagivandet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vid tillkännagivandet.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.