Aktuell klassiker ges nytt liv i Malmö

Teater Artikeln publicerades
Dag Malmberg och Li Brådhe som paret Loman i
Foto: Bodil Johansson
Dag Malmberg och Li Brådhe som paret Loman i "En handelsresandes död". Den kända pjäsen får premiär på Intiman i Malmö på fredag, den 20 december.

Dennis Sandin regisserar klassikern "En handelsresandes död" på Intiman i Malmö. Den 70 år gamla pjäsen kan med lätthet appliceras i nutid, enligt regissören. ”Då som nu finns det en människosyn som präglas av att vi är varor som förbrukas vid en viss ålder.”

När regissören Dennis Sandin tar sig an Arthur Millers amerikanska familjedrama är han trogen originalet från 1949.

- Det är en fantastisk pjäs att jobba med. Den har en form och ett innehåll som är oslagbart. Vi har accentuerat det drömlika och psykotiska i originaltexten. Det pratas med döda personer, minnen och drömmar pågår samtidigt som nuet på scen. Lite som den moderna form som vi har i filmer och tv-serier idag, säger han.

Ständigt aktuell

Pjäsen utspelas, som i originalet, på 40-talet, med tillbakablickar till depressionen. Att göra en modern tappning i nutid var inte aktuellt, och behövs heller inte, enligt Dennis Sandin.

”Vi lever alla, oavsett klasstillhörighet, på krediter i olika mån. Men vad händer när krediten går ut och fasaden faller? Vad är man som människa värd då?”
Dennis Sandin

- Jag tycker att det är det som gör en klassiker till en klassiker, att den liksom aldrig går ur tiden. Ämnet i "En handelsresandes död" är högst aktuellt fortfarande. Vi lever alla, oavsett klasstillhörighet, på krediter i olika mån. Men vad händer när krediten går ut och fasaden faller? Vad är man som människa värd då?

Dennis Sandins version av "En handelsresandes död" skulle ha haft premiär förra hösten. Men ett sjukdomsfall gjorde att hela pjäsen med kort varsel fick ställas in. När den nu går upp igen ett år senare, är det med Dag Malmberg och Li Brådhe i rollerna som paret Loman, och Mattias Linderoth och Erik Borgeke som sönerna Biff och Happy.

Dag Malmberg som Willy Loman och Mattias Linderoth i rollen som sonen Biff.
Foto: Bodil Johansson
Dag Malmberg som Willy Loman och Mattias Linderoth i rollen som sonen Biff.

Mycket i pjäsen kretsar runt familjedramat. Om föräldrar som satsar allt på sönerna, som inte lyckas förvalta uppdraget i att bära familjenamnet vidare med värdighet.

En blandning av genrer

Dennis Sandin tror att igenkännbarheten är stor för många, även om berättelsen i "En handelsresandes död" dras till sin yttersta spets.

TT: Går det att sätta en genre på din version av "En handelsresandes död?

- Det är inte helt lätt. Men det är ju ett drama. Och en tragedi. Men samtidigt är den komiskt framställd i familjerelationen och deras sätt att leva, eller inte leva, tillsammans. Den har allt, säger han.

"En handelsresandes död" får premiär på fredag, den 20 december.

Dennis Sandin står för regin när Malmö stadsteater sätter upp pjäsen
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Dennis Sandin står för regin när Malmö stadsteater sätter upp pjäsen "En handelsresandes död".

Fakta

"En handelsresandes död"

Den amerikanska drömmen faller som ett korthus för Willy Loman och hans familj. Efter 30 år som handelsresande degraderas Willy Loman till en provisionsanställning utan några som helst inkomstgarantier, och familjen tvingas bära upp en fasad av lycka, när livet egentligen blivit en enda stor skuldfälla.

Arthur Millers pjäs hade urpremiär på Broadway i New York 1949. Sedan dess har den satts upp i flera versioner och har även filmatiserats.

Mellan den 20 december och 5 mars sätts den upp av Malmö Stadsteater, i regi av Dennis Sandin. Scen: Intiman.

I ensemblen: Dag Malmberg, Li Brådhe, Mattias Linderoth, Erik Borgeke, Henrik Svalander, Sandra Stojiljkovic, Bill Hugg, Erik Olsson.

Vår recension av föreställningen kommer att publiceras på webben under helgen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.