Annons

Äldst och yngst någonsin kan vinna Bookerpriset

Tretton författare i åldern 20–87 år är nominerade till det prestigefyllda Bookerpriset.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Litteratur • Publicerad 2 augusti 2022
Den kanadensiska författaren Alice Munro vann 2009 års Booker International Prize.
Den kanadensiska författaren Alice Munro vann 2009 års Booker International Prize.Foto: PETER MORRISON

Den äldsta är den 87-årige fantasyförfattaren Alan Garner, som bland annat skrivit "Elidor, det gyllene landet" som gått som sommarlovsföljetong i svensk radio. Garner är nominerad för "Treacle Walker", som handlar om en ung pojke som blir vän med en helbrägdagörare. Garner kan bli den äldsta författaren att vinna det brittiska litterära priset.

I andra änden av åldersspannet finns 20-åriga Leila Mottley, som är den yngsta författaren någonsin att bli nominerad. Mottley är nominerad för sin debutbok "Nightcrawler", som är inspirerad av en sann historia om poliser som sexuellt trakasserade en ung kvinna i Oakland i Kalifornien.

Annons

Andra namnkunniga nominerade inkluderar de bästsäljande amerikanska författarna Karen Joy Fowler och Elisabeth Strout. Nomineringarna omfattar också författare från Storbritannien, Irland, Sri Lanka och Zimbabwe.

Bookerpriset har sedan 1969 tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar drygt 600 000 kronor.

Den 6 september kortas listan över nominerade författare ned till sex stycken. Vem som slutligen tilldelas 2022 års Bookerpris tillkännages den 17 oktober vid en ceremoni i London. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons