GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Amerikanske poeten Robert Bly död

Den amerikanske poeten Robert Bly har gått bort vid 94 års ålder, skriver The Guardian.
Litteratur • Publicerad 23 november 2021
Robert Bly, född 1926, har gått bort. Arkivbild.
Robert Bly, född 1926, har gått bort. Arkivbild.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Bly hade också norsk härkomst och var bosatt i Minnesota. Han debuterade med ”Silence in the snowy fields” 1962 och har belönats med både National Book Award och Frostmedaljen, ett årligt poesipris som delas ut av Society of America. 2008 tilldelades han dessutom Tomas Tranströmerpriset för sin "sena förnyande poesi, lika hemma på vardagens potatisåkrar som i myternas mullvadsgångar”.

Robert Bly brevväxlade med Tranströmer och deras korrespondens gavs ut i utgåvan ”Air-mail: brev 1964-1990". De två poeterna översatte också varandras litteratur.

Det var när han läste Yeats som Robert Bly bestämde sig för att bli författare.

– Jag upptäckte att en kort dikt hade utrymme för historia, musik, psykologi, religiösa tankar, humör, ockulta spekulationer, liksom personer och händelser från ens liv, har Bly själv uttryckt det i en intervju.

Bly engagerade sig också politiskt, mot Vietnamkriget på 1960-talet, och på senare år i en mansrörelse – han gav också ut boken "Järn-Hans: en bok om män" om manlig psykologi. Han underströk också att rörelsen inte var riktad mot kvinnor.

Robert Bly har under de senaste fjorton åren lidit av demens, enligt hans familj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.