unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anne Carson förenar förälskat sinne med kritiskt sökande

Anne Carsons debutbok, från 1986, ”Eros den bitterljuva” skildrar hur begreppet ”eros” uppstår i det antika Grekland. Carson nystar originellt och skarpsynt i de tusenårgamla diktfragmenten tycker Thomas Kjellgren.
STOCKHOLM 2015-05-08Kanadensiska poeten Anne Carson framför  sin performance "Antigonick" på Moderna museetFoto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
STOCKHOLM 2015-05-08Kanadensiska poeten Anne Carson framför sin performance "Antigonick" på Moderna museetFoto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Foto: Pontus Lundahl/TT

Eros den bitterljuva

ESSÄ
Författare: Anne Carson
Förlag: Albert Bonniers
Översättning: Niklas Haga

Anne Carsons debutbok, från 1986, ”Eros den bitterljuva” är en essäistisk text som bygger på en bearbetning av hennes doktorsavhandling från några år tidigare. Det är bok fylld av entusiastiska och konstruktiva läsningar av tidig grekisk och romersk poesi och ett sökande efter hur begreppet ”eros” uppstår i det antika Grekland.

quote
Carson nystar i alla tänkbara texttrådar kring eros kärnpunkt och hon frilägger också ett användbart triangelförhållande där ”älskare, älskad och skillnaden mellan dem samspelar”.

Utgångspunkt är Sapfo. För henne framstod ”eros” som en upplevelse av samtidig njutning och smärta. Sapfo kallar det ”glykypikron” som i direkt översättning betyder ”ljuvbitter” eller just ”bitterljuv”. I det erotiska begäret sammanstrålar alltid kärleken och hatet, konstaterar Carson.

Carson nystar i alla tänkbara texttrådar kring eros kärnpunkt och hon frilägger också ett användbart triangelförhållande där ”älskare, älskad och skillnaden mellan dem samspelar”. Hon blir själv ett utmärkt exempel på det som både Platon och Euripides hävdar, att ”Eros gör varje människa till poet”. Visst kräver hon insatser av sin läsare men belöningarna blir också både oväntade och rikhaltiga.

quote
Vi läser i ett utvidgat och upplyst nu, där rottrådarna från Sapfos diktfragment skjuter nya ordskott i vårt nutida litterära landskap.

I sin originella essä väcker Carson inte bara ett nytt liv i tusenårgamla texter utan hon fortplantar dem uppfinningsrikt rakt in i vår egen tid. Vi läser i ett utvidgat och upplyst nu, där rottrådarna från Sapfos diktfragment skjuter nya ordskott i vårt nutida litterära landskap. Det är just detta som är själva styrkan i hennes författarskap: föreningen av vidöppna och närmast förälskade sinnen och ett skarpsynt, kritiskt sökande. Hon inser att det är en ”högrisksatsning” när hon, precis som Sokrates, sträcker sig efter skillnaden mellan känt och okänt.