Annons

Är det linjen som är din röda tråd?

Galleri Avvika i centrala Kristianstad startar idag sin verksamhet för i år med att bjuda in konstnär och konstlärare Mårten Strömquist. Han tackar och ordnar med en retrospektiv.
Kultur • Publicerad 22 januari 2009
Mårten Strömquist.
Mårten Strömquist.Foto: 

Är det linjen som är din röda tråd?

– Ja, så kan man nog säga. Man tror att man utvecklas, men när jag nu har sett på mina gamla grejer ser jag att jag hela tiden jobbat med linjer. Och redan från början finns här en enkelhet och gåtfullhet.

Annons

Förmodar att det här kommer att synas på din korta Avvika-utställning, som du gör till en retrospektiv?

– Det kändes som rätt tillfälle för en retrospektiv. Jag ser det som en liten konsert.

Konsert?

– Konstutställningar brukar vara i tre fyra veckor, medan en konsert är över på ett par timmar. Så det här är väl lite av en konsert.

Du har länge jobbat med olika material och former, vad visar du här?

– Det som alltid följt mig är teckningen och grafiken, bilder som jag också har sparat under alla år. Nu håller jag på att sortera materialet, för att kunna välja ut 25–30 bilder. Kanske blir det några fler, jag har flera hundra att välja bland.

Vilken period pratar vi om?

– Den äldsta bilden är från 1970. Då gick jag på Målarskolan Forum i Malmö, men vi fick gå över och trycka på Grafikskolan. Jag får se om jag hittar den. Annars har jag flera bilder från det tidiga 70-talet.

Och vad gör du nu?

– Nu är jag tillbaks där jag började, bland de enkla teckningarna. Det här med frågan om utveckling ställer flera saker på sin spets; kan man utvecklas? kan man lära sig bli konstnär? Svaret är väl, som så ofta, både ja och nej.

Sune Johannesson 044-18 55 44
Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons