Årets bästa läsning – när läsarna får bestämma

Bokåret Artikeln publicerades
Michelle Obama är en av dem som har gett våra läsare starka läsupplevelser under året.
Foto: Jacquelyn Martin
Michelle Obama är en av dem som har gett våra läsare starka läsupplevelser under året.

Jonas Gardell, Sara Paborn, Alex Schulman och Sara Stridsberg. Se där, fyra av de författare som ni läsare tycker har bjudit på den bästa läsningen i år. Tack alla ni som har delat med er av era läsfavoriter, här följer en sida med boktips.

Göran Brante, Löderup:

”Agota Kristofs bok ”Den stora anteckningsboken” var för mig årets bok. Det är förvisso en äldre bok, men jag läste den i slutet på sommaren och den gick inte att lägga ifrån sig. Oupphörligt spännande, mystiskt, otäck, kärleksfull och välskriven. En riktig höjdarbok, som egentligen är tre böcker skrivna med många års mellanrum. Att vara människa, att leva under diktatur, att utvecklas, att leva, krigets fasor, kärlekens svårigheter och möjligheter. Den innehåller faktiskt allt.”

Jonas Gardell.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jonas Gardell.

Nadja Huber, Brantevik:

”Jonas Gardells ”Till minne av en villkorslös kärlek”. Jag blev berörd av Gardells släktkrönika med ett särskilt vackert porträtt av hans mor.”

Anna Ingvarsson Bzorek, Spjutstorp:

”Romy Hausmanns "Älskade barn" är kanske årets hittills obehagligaste bok. Den här boken skiljer sig ganska mycket från andra böcker, den stora skillnaden är att den börjar där historien hade kunnat slutat.

En kvinna blir påkörd av en bil och förs skadad till sjukhus med sin dotter Hannah vid sin sida. Väl framme på sjukhuset ställs frågan vem kvinnan är och var hon och dottern kommer ifrån. Kan kvinnan vara den försvunna Lena Beck som försvann för 14 år sedan? Den lilla flickan berättar märkliga saker som oroar personalen. Att de bor i en stuga i skogen, att fönsterna är förtäckta och när Hannah härmar ljudet av hur en skalle slås sönder finns ingen tvekan om att något är väldigt fel. Att kvinnan och flickan levt under våldsamma och isolerade former står klart.

Polisen kontaktar genast Lenas föräldrar som under alla år kämpat för att hålla utredningen vid liv i sökandet efter sin dotter. Väl på sjukhuset kan de konstatera att kvinnan inte är deras Lena. Men när de möter lilla Hannah i sjukhuskorridoren är det som att spola tillbaka tiden och se deras Lena som barn. Kan hon vara Lenas barn? Men var finns Lena och vem är den skadade kvinnan? I ett omtumlande och intensivt tempo spelas det förflutna upp och inte ens när man tror att man förstår hur alltihop hänger samman slutar författaren att förvåna. En makaber och obehaglig thriller där tillfälligheter blandas med ren ondska. Riktigt bra bok! Läs den!!”

Mats-Eric Nilsson.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Mats-Eric Nilsson.

Elisabeth Johansson, Knislinge:

”Två böcker: Lisa Wingates ”Innan ni tog oss” är en skrämmande och gripande verklighetsskildring. Svår att lägga ifrån sig. Välskriven. Och Mats-Eric Nilssons ”Chateau vadå” har gett mig nya perspektiv och nya kunskaper. Mycket intressant läsning.”

Sara Paborn.
Foto: Gunnel Persson
Sara Paborn.

Sara Persson, Fjälkinge:

”Jag fick en fin läsupplevelse av ”Änkorna på Österlen” av Sara Paborn. Plockade den ur hyllan på bokbussen när jag såg författarens namn, då jag läst hennes ”Blybröllop” tidigare. En kort, men modig historia som är tänkvärd, som ibland fick mig skratta högt (på tåget) och börja prata med en vän om historien och se våra egna paralleller och fördjupa våra samtal ännu mer. För mig är det en äkta läsupplevelse.”

Alex Schulman.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Alex Schulman.
Agnes Lidbeck.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Agnes Lidbeck.

Birgitta Gustafsson, Röke:

”Så svårt att bara välja en... så jag väljer en ljudbok och en vanlig bok, det blir lite olika upplevelser.

Jag tyckte mycket om Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev”. En historia om makt och våld och hur det nedärvs genom generationer. En ljudbok med författarinläsning. Jag har knappast stött på Alex Schulman alls tidigare, bara hört om (!), men han skriver så utlämnande och ärligt och med stor nyfikenhet kring att försöka förstå. Jag håller nu på att läsa hans övriga böcker, bland annat ”Glöm mig”, som jag också tycker mycket om, även om han ibland ligger lite farligt nära gränsen i sitt utlämnande av människor runt omkring honom.

Som bok väljer jag ”Gå förlorad” av Agnes Lidbeck. Vilket språk och vilken iakttagelseförmåga av de små gesterna och tankarna! Så förtätad berättelse om mannen som jobbar hos sin fina mamma, gift med kvinnan som han aldrig kommer riktigt nära och dottern som han säger sig älska, men aldrig visar genom sina prioriteringar. Hur han ”går förlorad” just på grund av sin rädsla att förlora.”

Britt-Marie Påhlsson, Åhus:

”Min bästa bok jag läste 2019 är ”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg. Så fruktansvärt innehåll men så oerhört vackert målande! Ett underbart språk! Jag kan inte sluta tänka på den!”

Anders Truedsson, Hammenhög:

”Conn Igguldens ”Kejsaren III – Svärdens fält.” Iggulden är en mästare i historisk beskrivning. Här följer vi Caesar maktkamp och viljan att komma högst upp men också att denna iver driver han mot Caesars öde.”

Jessica Truedsson, Hammenhög:

”Mary Lynn Brachts ”Vit krysantemum”. Oerhört stark berättelse som berör på djupet. Skildrar hur krig påverkar kvinnor. Något som ofta glöms bort.”

Jens Liljestrand.
Foto: Fredrik Persson/TT
Jens Liljestrand.

Kenth Olsson, Åhus:

”Jag har läst sju böcker under året. Den bästa läsupplevelsen var ”Mannen i skogen” av Jens Liljestrand. En lysande biografi (som kräver sin läsare) om den temperamentsfulle, stridbare och färgstarke författaren Vilhelm Moberg. Grovt sammanfattat var Moberg en ren jävel på att få till historiska berättelser, som de om Kristina och Karl Oskar. Och Liljestrand en riktig jävel på att skildra hans enastående livsgärning och fängslande livsöde.”

Jan Andersson, Kristianstad:

”Min bästa bok tycker jag är: ”Vi, de drunknade”, av den danske författaren Carsten Jensen.”

Per-Ola Holmquist, Kristianstad:

”Den bästa boken är "Det stora könsexperimentet" av David Eberhardt.”

Nina Ollesson, Sölvesborg:

”Årets bästa bok? ”Svallvågor” av Amanda Jennings.”

Michelle Obama.
Foto: Hau Dinh
Michelle Obama.

Jane Larsson, Önnarp:

”Min bästa läsning är dessa två: ”Min historia” av Michelle Obama, samt ”Presidenten är försvunnen” av James Pattersson och William Clinton.”

Nina Bendahl, Vinslöv:

”Årets bästa läsning har för mig varit "Små stora saker" av Judy Picoult.”

Nils Backman, Smedstorp:

”När jag tipsades om boken ”Drömmen om okapin” av Mariana Leky trodde jag att den handlade om utrotningshotade djur. Så fel jag hade, jag gled in i en lugn, häftig historia från en landsby där en häftig historia berättades så lugnt. Jag läste om den på direkten, ville höra alla dialogerna och läsa alla beskrivningarna igen. Genast!”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.