Annons

Baek Heena får årets Almapris

Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena.
Litteratur • Publicerad 31 mars 2020
Årets Almapristagare tillkännagavs i dag i den lägenhet på Dalagatan 46 där Astrid Lindgren bodde fram till sin död.
Årets Almapristagare tillkännagavs i dag i den lägenhet på Dalagatan 46 där Astrid Lindgren bodde fram till sin död.Foto: Jessica Gow/TT

"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande", lyder motiveringen, som juryns ordförande Boel Westin läste upp vid tillkännagivandet.

Heena är en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer och har gett ut 13 bilderböcker, varav "Molnbullar" publicerades i Sverige i höstas.

Förvånad pristagare

Annons

En förvånad pristagare nåddes via telefon en halvtimme före tillkännagivandet.

- Wow. Tack så mycket, sa en tagen Baek Heena.

Priset är världens största i barn- och ungdomslitteratur, och pristagarens namn offentliggörs vanligen mitt under pågående bokmässa i italienska Bologna. Men i år är mässan coronainställd, precis som juryns traditionella tillkännagivande på Kungliga biblioteket i Stockholm. Jurymedlemmarna sammanträdde i stället digitalt för att fatta det slutgiltiga beslutet som sedan tillkännagavs från lägenheten på Dalagatan där Astrid Lindgren skrev många av sina böcker.

240 kandidater

I fjol gick priset till den belgiske författaren Bart Moeyaert och året dessförinnan gick priset till amerikanska Jacqueline Woodson.

240 kandidater från 67 länder var nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.

Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av rådande omständigheter med coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.

Fakta

Baek Heena

Baek Heena (beroende på hur koreanskan transkriberas, även Hi-na Paek, Beak Hee-na och Beak Hee-na) är en sydkoreansk barnboksillustratör med bakgrund inom filmanimering. Hon föddes 1971 i Seoul, och är en bästsäljande författare i hemlandet och i hela Asien.

Heena fick sitt genombrott med boken “Cloud bread", som gavs ut på svenska 15 år efter genombrottet, 2019, med titeln “Molnbullar" vid Trasten förlag. Bokens huvudkaraktärer, små katter, har på den asiatiska marknaden blivit leksaker och fått en egen tv-serie.

Barnboksillustratören har även gett ut en rad verk med koreanska titlar, men som marknadsförs internationellt som följande: "Moon sherbet" (2011), "Magic candies" (2017), "The strange visitor" (2018) och "Bath fairy" (2012).

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De senaste fem åren har priset gått till:

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

Erika Josefsson/TT
Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons