Annons

Bah Kuhnke vill återta medalj

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) undersöker om medaljen som delats ut till den övergreppsanklagade kulturprofilen kan dras tillbaka.
Kultur • Publicerad 23 november 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
STOCKHOLM 20171119  Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister på Södra teatern i samband med uppläsningen i skådespelaruppropet #tystnadtagning. Skådespelarna läste upp anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp.
STOCKHOLM 20171119 Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister på Södra teatern i samband med uppläsningen i skådespelaruppropet #tystnadtagning. Skådespelarna läste upp anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I ett inlägg på Instagram skriver Bah Kuhnke att hon i TV4:s "Malou efter tio" fått frågan om huruvida den kungliga medalj som mannen tilldelades för sina insatser 2015 kan dras tillbaka.

"Att han tilldelats en kunglig medalj för sina insatser 2015, som jag delade ut, och som förstås ytterligare stärkte hans status, är ytterst obehagligt", skriver hon.

Annons

Och:

"Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser".

I går vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de trakasserats av mannen, som driver en verksamhet som får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Danius vill även avbryta Akademiens samarbete med profilen och stoppa det ekonomiska stödet. Frågan om samarbetet med kulturprofilen behandlas vid Svenska Akademiens ordinarie möte i dag.

Även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har tidigare sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren.

Kulturprofilen nekar till anklagelserna.

Sara Haldert/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons