Annons

Bästa berättelsen – här är vinnarna

Temat för Bästa berättelsen i år var ”På liv och död”. 41 bidrag kom in, allt från noveller, dikter till en film. Idag, lördag, sker prisutdelningen inom Barnens bokfestival. Här är de nio vinnarna.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2021
Ulrika Wirdebo ser fram emot Barnens bokfestival, som är sin egen del inom Kristianstad Bokfestival.
Ulrika Wirdebo ser fram emot Barnens bokfestival, som är sin egen del inom Kristianstad Bokfestival.Foto: Tommy Svensson

Fyrtioett tävlingsbidrag kom in till Bästa berättelsen, skrivartävlingen för unga i Skåne som arrangeras av Stadsbiblioteket i Kristianstad och delas ut under Bokfestivalen.

Fast skrivartävling stämmer inte längre. Kanske är skapartävling ett bättre namn?

Annons

– För första gången fick vi in en film i tävlingen, och den tog hem andrapriset i kategori B, säger barnbibliotekarien Ulrika Wirdebo som också sitter i juryn för tävlingen.

– Det var, fortsätter hon, flera bra bidrag i år, och även om vi i juryn var mer överens den här gången än förra året så är det inte helt lätt att jämföra dikter, noveller och en film.

”Det var flera bra bidrag i år, och även om vi i juryn var mer överens den här gången än förra året så är det inte helt lätt att jämföra dikter, noveller och en film.”
Ulrika Wirdebo

Men tre förstapristagare kom juryn överens om, och totalt är det nio av de inlämnade bidragen som prisas. Prisutdelningen är en del av dagens program på Stora scenen där ungdomsförfattaren Johan Rundberg är gäst. Han var för övrigt också en av årets jurymedlemmar.

De tre texterna som fick varsitt förstapris kan man från och med måndag läsa på Kristianstadsbladets webbsida. Håll utkik.

– Det var något färre bidrag är vanligt som kom in i år, men det som överraskade oss mest var att flest antal var i den äldsta kategorin. Så brukar det inte vara, säger Ulrika Wirdebo.

Varför tror du att det var så?

– Kanske på grund av temat, ”På liv och död”.

Mycket dramatik i bidragen?

– Både och. Här fanns tolkningar där just ”liv och död” inte var så allvarligt menat, men också en tolkning där människor levde för evigt och såg döden som något positivt, äntligen skulle de befrias. Och här var också en hel del kärlek, både mellan syskon och partners.

Corona?

Annons

– Jodå, men inte alls särskilt mycket.

Från prisutdelningen av Bästa berättelsen, 2019.
Från prisutdelningen av Bästa berättelsen, 2019.Foto: jens christian
Från prisutdelningen av Bästa berättelsen, 2019.
Från prisutdelningen av Bästa berättelsen, 2019.Foto: jens christian

På plats under lördagens Barnens bokfestival är också några av medlemmarna i Biblioteketsrådet. Det här rådet är ett initiativ från Stadsbiblioteket i Kristianstad för att väcka både läs- och skrivarlusten hos unga. I dagsläget är medlemsantalet i rådet sex stycken, mellan 11-16 år gamla.

Runt om i landet pågår olika satsningar för att få yngre att skriva mer. En satsning som stadsbiblioteket håller i är skrivarworkshops. Ulrika Wirdebo igen.

– Vi försöker få fler att inte begränsa sig, utan våga att uttrycka sig. Det intressanta är fantasin, inte om alla ord är rätt stavade.

”Vi försöker få fler att inte begränsa sig, utan våga att uttrycka sig. Det intressanta är fantasin, inte om alla ord är rätt stavade.”
Ulrika Wirdebo
Fakta

Bästa berättelsen – alla vinnare

Kategori A (10-12 år)

1. ”Ett annat liv” av Iris Gedeborg (Åhus)

Motivering: ”En väldisponerad, obehaglig berättelse som trots det lilla formatet lyckas rymma en hel mardröm; ett vardagligt möte, en stor överraskning och till sist – ren skräck.

Författaren är skicklig på gestaltning och låter läsaren själv fylla i luckorna. Med språklig säkerhet målar hen skickligt kristallklara bilder, redo för filmduken!”

2. ”Hundmysteriet” av Viola Björkman

3. ”På liv och död” av Hilda Pålsson

Kategori B (13-15 år)

1. ”På flykt” av Olivia Porsebäck (Hässleholm)

Motivering: ”En stark och vemodig berättelse som genom sin autenticitet skapar en oväntad närvaro i texten. Vi flyr med huvudpersonen och hens mamma från krigets kaos till fredens tystnad och vi upplever resan med alla sinnen.

Författaren har en god känsla för detaljer och en språklig mognad som imponerar. Ett extra plus för det insiktsfulla slutet.”

2. ”På liv och död” av Linnéa Flodquist (film)

3. ”Leva för evigt” av Vera Frisk

Kategori C (16-19 år)

1. ”ett liv för två” av Selma Löfman (Lund)

Motivering: ”En fulländad prosalyrisk text som genomsyras av sorg och skönhet.

Författaren har ett lekfullt, stilsäkert språk med en orytmisk egen rytm och använder metaforer på ett skickligt sätt. Texten har en tydlig framåtrörelse som utan friktion, men med en glimt i ögat, leder fram till det hoppfulla slutet. En berättelse av högsta klass.”

2. ”Hanami – körsbärsblomning” av Alice Hallström

3. ”På liv och död” av Troska Omer

Prisutdelningen sker idag, lördag (4/9), inom Barnens bokfestival. Plats: Stora salen, Kulturkvarteret.

Bokfestivalens program – lördag

Kl 13: Samtal med Vigdis Hjorth (live på Kulturkvarteret, fast Hjorth är med via länk)

Kl 13.45: Teaterelever läser berömda svenska dikter i Diktstolen (digitalt)

Kl 14: Fem författare presenterar sin nya böcker – Jens Liljestrand, Agnes Lidbeck, Tina Frennstedt, Ali Derwish och Johan Ripås (digitalt)

Kl 15: Tips och inspiration om läsning (digitalt)

Kl 15.15: Samtal med Elin Cullhed och Ulrika Kärnborg (live på Kulturkvarteret)

Barnens bokfestival

Kl 10.30: Sagostund (Stadsbiblioteket)

Kl 11: Johan Rundberg om sin ungdomsserie Månvind & Hoff plus prisutdelningen i Bästa berättelsen (live på Kulturkvarteret)

Kl 13: Workshop om barnboksillustrationer med Per Gustavsson (Stadsbiblioteket)

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons