Annons

"Bergman Island" tävlar i Cannes

Den franska regissören och skådespelaren Mia Hansen-Løves "Bergman Island" är en av de filmer som tävlar på årets Cannesfestival.
Även Wes Andersons “The French dispatch” och Paul Verhoevens nya film om en lesbisk nunna i ett italienskt 1600-talskloster deltar i tävlingen.
Film • Publicerad 3 juni 2021
Franska Mia Hansen-Løve har spelat in "Bergman Island" på Fårö. Arkivbild.
Franska Mia Hansen-Løve har spelat in "Bergman Island" på Fårö. Arkivbild.Foto: Axel Schmidt/AP/TT
Adam Driver och Marion Cotillard gör två av rollerna i den franska filmen "Annette" som blir först att visas på årets Cannesfestival. Pressbild.
Adam Driver och Marion Cotillard gör två av rollerna i den franska filmen "Annette" som blir först att visas på årets Cannesfestival. Pressbild.Foto: Amazon/AP

De tävlande filmerna presenterades på en strömmad presskonferens under onsdagen. Mia Hansen-Løves "Bergman Island" handlar om ett filmskaparpar som åker till Fårö för att skriva manus. Filmen är inspelad på Fårö och Mia Hansen-Løve, en av fyra kvinnliga regissörer som tävlar på årets Cannesfestival, har också varit gäst på Bergmanveckan.

– Jag hade länge velat göra en film om ett förhållande, och om skapande. Jag visste bara inte var den skulle utspela sig eller vilken form den skulle ta. Men idén fanns där i mitt huvud. Och av någon anledning, som fortfarande är lite svår för mig att förklara, blev Fårö den perfekta platsen, har hon tidigare förklarat för den svenska tidningen Film.

Enormt urval

Annons

Med anledning av fjolårets inställda festival har Cannesfestivalen i år ett enormt material att välja ur. Årets jury har sett drygt 2 000 filmer enligt festivalens konstnärlige ledare Thierry Frémaux.

– Bion är inte död, återkomsten av publiken till biograferna är den första goda nyheten, jag hoppas att Cannesfestivalen ska bli den andra, sade Thierry Frémaux innan han presenterade de uttagna filmerna.

Bland de 24 utvalda filmerna finns “Everything went fine” eller “Tout s’est bien passé" av François Ozon samt “Compartment No. 6” eller "Hytti Nro 6,” av den finske regissören Juho Kuosmanen. Även den danske regissören Joachim Triers dramakomedi "Världens värsta människa", den tredje och avslutande filmen i hans Oslo-trilogi, är uttagen. Filmen är delvis inspelad i Film i västs studio i Trollhättan.

Den italienske skådespelaren och regissören Nanni Moretti återvänder till Cannes med sin nya film “Three floors” eller “Tre Piani”. Filmen är inspelad i Rom och handlar om tre familjer som bor i varsin lägenhet i samma fastighet. En annan återvändare är thailändske Apichatpong Weerasethakul (Guldpalmsvinnare 2010) som gjort sin första film på engelska, "Memoria", med bland andra Tilda Swinton i rollistan. Irans Asghar Farhadi tävlar med sin nya film "A hero".

Kärleksbrev till journalister

För första gången tävlar också en marockansk film om Guldpalmen, “Casablanca beats" av Nabil Ayouch, som handlar om marockanska rappare. Bland de amerikanska filmerna finns Sean Penns film "Flag day" och independentfilmaren Sean Bakers “Red rocket" men också Wes Anderson. Hans nya film “The French dispatch” har beskrivits som ett kärleksbrev till journalister och handlar om en fiktiv amerikansk dagstidning i en fransk stad under 1900-talet.

Även festivalens öppningsfilm "Annette" av fransmannen Leos Carax är med i tävlingen. Det är också den nederländske regissören Paul Verhoevens "Benedetta" som handlar om en lesbisk nunna i ett italienskt 1600-talskloster. Verhoeven, född 1938, har tidigare kombinerat konst och liderlighet i filmer som "Basic instinct", framhåller AFP.

I "Un certain regard", festivalens särskilda sektion för unga och nyskapande filmskapare, visas norrmannen Eskil Vogts psykologiska thriller "De oskyldiga" samt islänningen Valdimar Jóhannssons övernaturliga drama "Lamm" med Noomi Rapace i huvudrollen.

Årets jury leds av Spike Lee och festivalen invigs 6 juli.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons