GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Berömda rum: Vincent van Goghs sovrum

36 år gammal skapade konstnären Vincent van Gogh sitt första riktiga hem – och sin kanske mest ryktbara målning. Men "Sovrum i Arles" vittnar om lugnet före stormen.
Kultur • Publicerad 31 juli 2021
"Sovrum i Arles" finns i tre versioner. Här den första versionen, som Vincent van Gogh målade i oktober 1888. Rummet låg på andra våningen i ett gult hus i den sydfranska småstaden Arles. Huset är förevigat i målningen "Det gula huset". Arkivbild.
"Sovrum i Arles" finns i tre versioner. Här den första versionen, som Vincent van Gogh målade i oktober 1888. Rummet låg på andra våningen i ett gult hus i den sydfranska småstaden Arles. Huset är förevigat i målningen "Det gula huset". Arkivbild.
Foto: Molly Riley/AP/TT

Det måste vara konsthistoriens mest kända rum – och med stor sannolikhet också det dyraste. Målningen (eller målningarna, det finns faktiskt tre) har inget aktuellt auktionsvärde eftersom samtliga sedan länge är i museers ägo, men senast en van Gogh-målning såldes (mars, 2021) gick den för 130 miljoner kronor, vilket ger en hint om värdet på hans kanske mest ikoniska målning.

Gick in för inredningen

När den nederländske postimpressionisten Vincent van Gogh 1888 flyttade till Arles i södra Frankrike hade han stora planer. Här skulle han bilda en konstnärskoloni. Han förälskade sig i Arles, i huset som han hyrde och i sitt sovrum – hans första egna riktiga hem.

I Arles skapad han några av sin mest kända verk, bland annat "Sovrum i Arles". Rummet var tomt när van Gogh flyttade in och han inredde det efter eget tycke och smak – tavlorna på väggarna målade han enbart för rummet. Att inreda rummet ska ha varit så pass utmattande att han efteråt fick tillbringa två och en halv dagar till sängs för att återfå sina krafter. Det ska ha varit under den vilan som han fick idén att skapa en målning med rummet som motiv.

Sov en natt i "rummet"

Målningen må utstråla ett stort lugn, men det var en manisk van Gogh på väg mot det slutgiltiga sammanbrottet som stod vid staffliet. Intresset för van Goghs konstnärskoloni visade sig vara svagt, och vännen Gauguin, som efter en tid gjorde honom sällskap, blev med tiden alltmer ett irritationsmoment för den instabile konstnären – det slutade med historien om det avskurna örat.

Det gula huset (också förevigat av van Gogh) finns inte kvar. Huset skadades svårt under andra världskriget och revs kort därpå. I samband med en van Gogh-utställning i Chicago skapade dock ett museum en bildlik replika av rummet som gick att hyra, och i Arles har en driftig Airbnb-värd skapat en mer verklighetstrogen kopia. Men hur sovrummet verkligen såg ut vet ingen. Det enda vi vet är hur van Gogh såg det. Och hans blick var som bekant lite eljest.

Fakta: Berömda rum

Många är vi som har tillbringat mer tid än någonsin i våra hem och rum under pandemiåret. Kulturen är fylld av berömda rum – skildrade i konsten eller där mästerverk har skapats. Vi gläntar på dörren till några av dem.

Fakta: Berömda rum

Vincent van Gogh föddes 1853 och dog 1890.

Han var under sitt liv en fattig och okänd konstnär som endast ska ha sålt en enda tavla. I dag räknas van Gogh sedan länge som en av de mest inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia. Hans målningar säljs för enorma summor på auktion.

Vincent van Gogh bodde i Arles från mars 1888 fram till maj 1889 och skapade där hela 187 målningar. Förutom "Sovrum i Arles" kan man också nämna "Nattkaféet", "Stjärnenatt över Rhône" och "Självporträtt med bandage".

"Sovrum i Arles" finns i tre versioner, den ena hänger på Vincent van Gogh-museet i Amsterdam, den andra på Musée d'Orsay i Paris och den tredje på Art Institute of Chicago. Det finns även skisser till målningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.