unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bladvändare om en mor och en dotter

Ett 1970-tal. En sargad kvinna. En hämmad dotter. Ett lågmält drama. Maria Ehrenberg har läst Inger Edelfeldts roman ”Om snö och guld”.
Inger Edelfeldt är aktuell med en ny roman.
Inger Edelfeldt är aktuell med en ny roman.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Roman

Om snö och guld

Författare: Inger Edelfeldt
Förlag: Norstedts

I en villa i förorten Enskede bor pappa läkaren, mamma hemmafrun och en liten flicka. Mamma bär förkläde, flickan har gulliga glada pennor att teckna med och fina suddgummin. Det bakas och åks till mammans syster en vecka varje sommar. Pappa åker hellre på semester med sina studiekompisar. Mamma stannar hemma och passar flickan.

Det här är en fin, obehaglig och välskriven berättelse om ett osunt förhållande mellan mor och dotter. Relationen är en tydlig produkt av den tid som skildras. Boken är en bladvändare, som läsare vill jag vidare, jag vill hela tiden försöka förstå vad som händer.

Inger Edelfeldt har inte gjort det lätt för sig eftersom hon väljer jag-formen. Det är genom Mirandas/Miras ögon vi upplever historien. Den lilla flickan ser världen i brottstycken och känner mer än förstår. Tonåringen har en kritisk blick och analyserar bättre. Men ingen av dem begriper. Det gör inte vi läsare heller. Men vi anar. Miranda ägnar en stor del av sitt liv åt att hantera barndomens trauma.

Det här är en av de bättre skildringar jag läst om vad som händer ett barn som växer upp utan kärlek och där just frånvaron av ömhet ska döljas genom uppmärksamhet och överbeskyddande. Mamman håller flickan nära och är nöjd över att vara behövd. Samtidigt som hon klagar över att hon är låst. Försöker flickan vidga sina räjonger – genom vänner till exempel – är mamman genast där och kritiseras sönder vännen. Inget/Ingen duger. Så Miranda/Mira sitter mest hemma och tecknar. Det är något hon är bra på.

quote
En av de bättre skildringar jag läst om vad som händer ett barn som växer upp utan kärlek.

Den naturliga följden blir ett utanförskap som realiseras genom mobbing. Genom hela skoltiden blir Miranda mobbad, utfrusen, förnedrad. Men lär sig tiga och fly.

Skapandet håller henne vid liv och långa historier kommer till om Guldflickan som bor i en förtrollad värld – men som liksom Miranda utsätts för grymheter. Den vita snön – titelns andra led – kan symbolisera Mirandas skräck för det tomma, arket, det ska fyllas för att kunna uthärdas.

Att läsa om Mirandas fastlåsta situation är direkt plågsamt och hennes sammanbrott är näst intill förutbestämd – det enda sättet att ta sig ut. Som andra vinddrivna existenser hittar hon till slut folkhögskolan, en form som bättre passar hennes sätt att utvecklas.

Jag läste boken med mycket stor behållning. 1970-talet är även mitt och Edelfeldt har lyckats återskapa det in i detalj utan att låta skildringen tyngas. Miljöskildringen är större än så, den samspelar med bokens karaktärer och som läsare funderar jag över om just denna typ av mor-dotter-relation hade kunnat uppstå i något annat årtionde. Samtidigt vill jag inte göra mamman till enbart en produkt av sin tid, hon har fler lager än den förkrympta hemmafruns. Nu när vi har Mirandas historia skulle jag gärna vilja se mammans.

Fakta

Inger Edelfeldt

Inger Edelfeldt har skrivit över tjugo verk i olika genrer: romaner, ungdomsböcker, noveller och diktsamlingar. Flera verk handlar liksom denna om uppväxtvillkor, så t ex hennes debutroman ”Duktig pojke” (1977). Även ”Kamalas bok” (1986) har detta tema. Fascinationen inför fantasyvärldar återspeglas i de många illustrationsuppdrag Edelfeldt har haft. Hon har t ex illustrerat Tolkien, Poul Anderson och LeGuin. Edelfeldts senaste bok var novellsamlingen ”Novellerna” (2019).
Inger Edelfeldt
Inger Edelfeldt

Läs mer

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Essä: Museer samlar samtiden för framtiden

Kultur. Slängda plakat som ser ut som skräp kan i själva verket vara framtidens museiföremål.
6 januari 2021 stormade våldsamma demonstranter Kapitolium i Washington. Flaggorna och banderollerna de bar på är en del av historien.

Boktoppen: ”Stöld är en nyanserad inifrånskildring av nutida samekultur

Kultur. Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.
Ann-Helén Laestadius nya roman ”Stöld” går in på tredjeplats på listan.

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Rolig bok om alla världens möjliga och omöjliga husdjur

Kultur. Humorexempel: Flaskan med diskmedel har ett gåshuvud på etiketten och heter ”Gäss”.
Erik Svetoft och Nils Andersson.

Tristess och trolleri i Fabian Göransons nya bok

Kultur. Kompistrubbel, trolleriöverraskningar och lärarbekymmer.

Kaja Finkler tiger inte längre om sina minnen från koncentrationslägret

Kultur. Den amerikanska antropologen träffade författaren Christina Wahldén – och berättade allt.
Christina Wahldén har gett ut barnböcker som utspelar sig under andra världskriget tidigare.

Jordansson får dig att läsa med öronen

Kultur. Även små böcker kan vara stora ögonöppnare.
Leif Jordanssons bok är en både ögon- och öronöppnare, enligt Henric Tiselius.

Essä: Itō Noe och kampen för kvinnans frigörelse

Kultur. Hon var tidig japansk feminist i en tid då kvinnans rättigheter var kraftigt kringskurna.
Den japanska feministen Itō Noe föddes 1895 och mördades för sina åsikters skull när hon var 28 år.

”Tänk på barnen: Bygg inte städer för bilarna – utan för människor”

Klimatfredag. Tre forskare vid Lunds universitet ser hur luftföroreningarna varje år dödar flera tusen människor. Bara i Sverige. Nu vill de se en förändring.
”Tänk på barnen: Bygg inte städer för bilarna – utan för människor”

Mystiken blir ett element för mycket

Tv-recension. Den unga mamman Georgia har återigen tagit sitt pick och pack och flyttat till en ny stad med sina barn Ginny och Austin. Men att börja om visar sig inte vara så lätt.
Mystiken blir ett element för mycket

Paul McCartney skriver självbiografi

Nöje. I höst kommer "The lyrics: 1965 to the present".
Paul McCartney skriver självbiografi