Bokfestivaltips – lördag

Andra och sista dagen för Bokfestivalen är här. Och nog finns det att välja bland, menar kulturredaktör Sune Johannesson och ger några tips inför dagen.
Kultur • Publicerad 5 september 2014
Gabriella Håkansson medverkar på Bokfestivalen idag.
Gabriella Håkansson medverkar på Bokfestivalen idag.Foto: 

1 Farrokhzad. Med debuten ”Vitsvit” (2013) har Athena Farrokhzad skapat ett personligt och allmängiltigt drabbande verk, en lika vacker som berikande svartvit diktsamling om utanförskap och samhörighet. Den gav henne framgång, med nomineringar till både Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Den gav henne också en biljett till årets Sommar-program i radions P1. Resten är historia och hennes namn och åsikter är numera välkända och omtalade långt utanför kultursideskretsar. Jag räknar med fullt hus när hon i eftermiddag (Lilla salen, kl 16.30) framträder på Bokfestivalen. En chans till att se och lyssna till henne ges i morgon, då på Wanås litteraturdag (kl 16–18).

2 Poetisk konsert. För några år sedan framförde vissångerskan Sofie Livebrant en poetisk konsert i Lilla salen. Det blev en fantastisk kväll, avväpnande, värmande och skapande, med publiken som en av aktörerna. Då hade Emily Dickinson (1830-86) en av huvudrollerna, när Livebrant i kväll (Lilla salen, kl 19) återvänder innehas den rollen av Karin Boye (1900-41). Det ska bli spännande att fortsätta följa Livebrants poetiska resa. Kan ni inte komma, finns hennes tolkningar på en färsk skiva.

3 Håkansson . På tisdag utkommer andra delen i hennes storslagna och äventyrliga romanprojekt om unge Aldermann på 1800-talet. Visst, det handlar om Gabriella Håkansson, som ni tidigare har mött på den här sidan som Lördagskrönikör. Nu har hon rest från sitt hem i Katslösa i södra Skåne för att berätta om sitt projekt. Lilla salen, kl 14.30.

4 Roslund. För två år sedan fikade jag med Anders Roslund på hans stamcafé i huvudstaden. Vad jag inte hade sagt i förväg var att vårt möte var en prisutdelning: Anders Roslund var vårt val till Kristianstadsbladets Kultur- och nöjespris 2012. Med sina kriminalromaner är han lika stilistiskt och spänningsmässigt driven, som han är engagerad i samtidens problem. Han skapar en litteratur som påverkar. Idag står han på Konserthusets stora scen (kl 16) och berättar om sin nya roman, skriven tillsammans med en ny parhäst: Stefan Thunberg.

5 Bokborden. Om författarna främst håller till inne i nya Kulturkvarteret finns de allra flesta bokborden på gågatorna i centrum. Passa på och fynda, både nytt och gammalt.

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.