Bret Easton Ellis om sitt tema: Störda rika

Litteratur • Publicerad 17 mars 2023
Bret Easton Ellis roman "The shards" (Skärvorna) är hans första på 13 år. Arkivbild.
Bret Easton Ellis roman "The shards" (Skärvorna) är hans första på 13 år. Arkivbild.Foto: Heiko Junge

Bret Easton Ellis talar klarspråk om det centrala temat i sin romankonst: "de rika, och hur störda de är", förklarar han i en intervju med AFP. Det gäller inte minst hans nya roman "The shards" (Skärvorna) som fått fått fin kritik. Vid sidan av berättelsen om en påhittad seriemördare använder sig författaren av sin egen gymnasietid på Buckely, en privatskola i Los Angeles för de mest privilegierade där han gick i början av 1980-talet.

Den unge Bret Easton Ellis och hans kompisar var så rika att de inte ens behövde plågas av acne, berättar han. Minsta lilla finne och en dyr privat hudläkare anlitades. Men de rikas värld skildras ändå utan romantiskt skimmer.

– Min far var en rik skitstövel. Min njutning av vilken status jag än kunde ha haft – den förstördes av honom. Så jag har alltid sett på rikedom med misstänksamhet, förklarar författaren till romaner som "American psycho".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.