Carol O"Conell: Mallory: Mannen som ljög

Kultur • Publicerad 8 maj 2008

Deckare

Carol O"Conell

Mallory: Mannen som ljög , översättning: Lisbet Holst

(Voltaire Publishing)

ºº"Mannen som ljög" är den första som ges ut på svenska i en serie deckare om tuffa polisen/privatdeckaren Kathy Mallory. Förlaget Voltaire Publishing planerar att ge ut tre volymer om året framöver med Mallory.

Kathy Mallory är extremt intelligent, extremt vacker – och dessutom halvt psykopat, utan förmåga till vare sig empati eller ett normalt socialt umgänge. Med barndomsår höljda i dunkel plockades hon upp från gatan av en polis som tioåring, och uppfostrades av polisen och dennes kärleksfulla hustru.

Nu är Mallory vuxen; utbildad polis och följer helt sina egna vägar. I "Mannen som ljög" utreder hon ett mord på en ung kvinna – som först tros vara Mallory själv.

Och visst, så långt allt väl. Men Carol O"Conell faller i sin egen fälla. Hon är så inne på att skapa en riktigt hårdkokt detektiv, att hon landar i kiosklitteraturen. Kathy Mallory hade kunnat bli en komplex och intressant person, om inte stereotyperna tagit över.

O"Conell vågar aldrig ta ut svängarna, utan landar i en rätt ordinär hårdkokt privatdeckarhistoria.

Och det är synd. Riktigt synd, för O"Conell är en strålande skribent, med en egen stil och en härlig förmåga att med några få meningar skapa detaljrika bilder.

Faktum är: Texten är så mycket bättre än vad den tunna historien och mischmashet till intrig egentligen förtjänar.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.