GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Christer Nylander (L): ”Kulturministern bör ta initiativ till en kulturpolitisk samling”

De plötsliga restriktioner som införs ställer till stora problem för kulturlivet, menar Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, och anser att det krävs mer än ekonomiskt stöd. Sverige behöver samarbeten som ger en långsiktig och stabil kulturpolitik med goda villkor. ”Det behövs bred politisk enighet om att ge kulturen en chans till återstart.”
Kulturdebatt • Publicerad 17 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) bör ta initiativ för att få till en bred kulturpolitisk samling. Det menar Christer Nylander (L).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) bör ta initiativ för att få till en bred kulturpolitisk samling. Det menar Christer Nylander (L).Foto: Sören Andersson/TT

I förra veckan skickade Kristianstads teaterförening ut programmet för våren. Det är som vanligt ett digert program som en av Sveriges största teaterföreningar erbjuder. Tyvärr innehåller utskicket också – som vanligt nu för tiden – den lilla förvarningen om att smittläget och restriktioner kan innebära att man tvingas ställa in eller ställa om delar av programmet.

Pandemin och restriktionerna har drabbat kulturlivet och dess aktörer mycket hårt. Särskilt svårt är läget naturligtvis för dem vars verksamhet bygger på att samla många människor fysiskt på en plats vid speciellt tillfälle, som teaterföreställningar och konserter, men också andra delar av kulturlivet har drabbats och fortsätter att drabbas mycket hårt.

De senaste restriktionerna och det korta varsel som dessa införs med, ställer till det ytterligare för många som redan har ansträngt sig till det yttersta för att överleva.

Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L), från Kristianstad.
Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L), från Kristianstad.Foto: Jessica Gow/TT
”Många har kört på fälgarna, tömt reserver och sökt andra inkomstkällor.”
Christer Nylander

Många har kört på fälgarna, tömt reserver och sökt andra inkomstkällor. Visst har det statliga stödet hjälpt, men det har naturligtvis inte kunnat möta alla behov och täcka upp för alla inkomstbortfall. Dessutom kan statligt stöd för att överleva en kris aldrig ersätta den energi som uppstår i det egna skapandet, i mötet med publik eller i den enskildes upplevelse av riktigt bra kultur.

Branschen har visat en stor förmåga till anpassning och ansvarstagande. Man har ställt om och många har tagit fram lösningar för att kunna genomföra aktiviteter med liten risk för smittspridning. Men det är också många som redan gett upp och många som har svårt att se hur de ska kunna överleva om inte ett hopp snart tänds. Därför behövs nu snabba åtgärder från regeringens sida.

”Regeringens kommunikation kring pandemin och restriktionerna måste bli bättre.”
Christer Nylander
Utglesade salonger har blivit en vanlig syn under pandemin. Här inför en konsert på Ystad teater.
Utglesade salonger har blivit en vanlig syn under pandemin. Här inför en konsert på Ystad teater.Foto: Torun Börtz

För det första måste kulturministern omedelbart ge besked om fortsatt stora stöd. Budskapet bör vara tydligt. Så länge det finns restriktioner ska det finnas stöd. Även regioner och kommuner måste orka satsa på kulturens återuppbyggnad i de närmaste årens budgetar.

För det andra måste regeringens kommunikation kring pandemin och restriktionerna bli bättre. Det måste finnas en rimlig chans för kulturens aktörer och arrangörer att planera och att sköta sina kontakter med besökare, leverantörer, frilansare och medarbetare.

Pandemins utveckling är oförutsägbar, därför kan man naturligtvis inte ge besked om exakta datum som man med säkerhet kan hålla. Men man bör åtminstone kunna ha en plan för när nya besked ska ges. Alla förstår att en sådan plan måste vara tillfällig, men för att underlätta kulturaktörernas planering vore det i alla fall något att utgå ifrån.

För det tredje behöver vi en kulturpolitik som innebär långsiktigt stabila, förutsägbara och goda villkor under flera år. Tyvärr finns risk att det inte blir så. Vi har en minoritetsregering med mycket svagt stöd i riksdagen och vi har snart ett val där kulturpolitiken kan bli en viktig fråga. Därpå kan följa fortsatt komplicerad parlamentarisk situation. Min slutsats av detta är att vi behöver breda överenskommelser kring kulturpolitiken för att ge aktörerna en indikation om vilka villkor som kommer att gälla framöver.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).Foto: Jessica Gow

Därför bör kulturministern ta initiativ till en kulturpolitisk samling. Nu behövs bred politisk enighet om att ge kulturen en chans till återstart, återhämtning och långsiktig återuppbyggnad. Kulturen behöver en känsla av att det finns goda och förutsägbara villkor under flera år framöver. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter bör snarast bjuda in till samtal med syftet att nå breda överenskommelser om långsiktigt goda villkor för kulturen.

”Kulturminister Jeanette Gustafsdotter bör snarast bjuda in till samtal med syftet att nå breda överenskommelser om långsiktigt goda villkor för kulturen.”
Christer Nylander

Min erfarenhet är dock att det inte räcker med att de som jobbar med kulturpolitik tar frågorna på allvar. Efter denna långa tid av kulturliv på lågvarv måste fler engagera sig för kulturens återstart och långsiktiga återuppbyggnad. Det måste vara många, politiker och andra, som insett att Sverige blir tråkigare, osmartare, gråare och på så många sätt fattigare utan ett levande, öppet och rikt kulturliv. Kulturen behöver bli en angelägenhet för hela det politiska fältet och för hela samhället.

”Kulturen behöver bli en angelägenhet för hela det politiska fältet och för hela samhället.”
Christer Nylander
Christer Nylander (L) anser att Sverige blir ”tråkigare, osmartare, gråare och på så många sätt fattigare utan ett levande, öppet och rikt kulturliv.”
Christer Nylander (L) anser att Sverige blir ”tråkigare, osmartare, gråare och på så många sätt fattigare utan ett levande, öppet och rikt kulturliv.”
”En Midsommarnattsdröm”, som sattes upp på Malmö opera i höstas.
”En Midsommarnattsdröm”, som sattes upp på Malmö opera i höstas.Foto: Malin Arnesson
Ett publiktomt Malmö Opera.
Ett publiktomt Malmö Opera.Foto: Johan Nilsson/TT
Christer Nylander
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.