Annons

Island vidare: "Kul kväll, önskar jag var där"

Island stoppades från att uppträda live i Eurovision Song Contest – men tog sig trots allt vidare till lördagens final.
Eurovision Song Contest • Publicerad 21 maj 2021
Senhit och Flo Rida inledde den andra semifinalen i Eurovision Song Contest.
Senhit och Flo Rida inledde den andra semifinalen i Eurovision Song Contest.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Islands bidrag "10 years" spelades upp på en stor skärm, efter det att en bandmedlem testat positivt för covid-19 och gruppen stoppades från att medverka live.
Islands bidrag "10 years" spelades upp på en stor skärm, efter det att en bandmedlem testat positivt för covid-19 och gruppen stoppades från att medverka live.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Black Mambas kärleksdrypande blueslåt tog Portugal till final.
Black Mambas kärleksdrypande blueslåt tog Portugal till final.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Hårdrock och pyroteknik gick hem. Finlands Blind Channel med låten "Dark Side" knep sista finalplatsen i Eurovision Song Contest i Rotterdam.
Hårdrock och pyroteknik gick hem. Finlands Blind Channel med låten "Dark Side" knep sista finalplatsen i Eurovision Song Contest i Rotterdam.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Islänningarna med Dadi Freyr i spetsen tvingades följa semifinalen från sitt hotellrum, efter det att en bandmedlem testat positivt för covid-19. I stället visades bidraget "10 years" i en förinspelad version för tv-tittarna – men det gick vägen i alla fall.

På presskonferensen efter semifinalen fick Dadi Freyr frågan om hur det kändes att följa sändningen på distans.

Annons

– Det kändes inte som att vi tävlar i Eurovision, vi sitter på ett hotell och tittar på Eurovision – och människorna som tävlar för Island är vi. Det är konstigt, säger han.

Gruppen fick besked om det positiva covid-testet under onsdagen, strax innan genrepet skulle dra i gång.

– Vi kommer inte att få uppträda på lördag, det är irriterande eftersom vi har lagt så mycket jobb på det här. Dagen innan vi skulle tävla fick vi höra "nej, tyvärr". Jag hade redan tagit på mig skorna och var på väg mot bussen när vi fick reda på det, säger Dadi Freyr.

Högt adrenalin

Vidare i tävlingen är även San Marinos Senhit, som gästades av den amerikanska rapparen Flo Rida. Det fartfyllda bidraget "Adrenalina" är skrivet av bland andra Joy Deb, Linnéa Deb och Jimmy "Joker" Thörnfeldt, som även ligger bakom Tusses "Voices". Nu har de alltså ytterligare ett bidrag med i finalen.

– Det känns jättebra. Mitt adrenalin är fortfarande superhögt! säger Senhit under presskonferensen.

Portugal överraskade

Semifinalens enda skräll var möjligen Portugal. För första gången i historien skickar landet en engelskspråkig låt – dessutom en blueslåt. Men den falsettsjungande sångaren med namnet Black Mamba stack ut tillräckligt mycket för att det skulle räcka till en finalbiljett.

– Det spelar ingen roll vilket språk det är – musik är ett universellt språk, säger han.

Även favoriten Gjon's Tears, som tävlar för Schweiz, tog sig hela vägen till final med bidraget "Tout l'univers" – efter en nervkittlande väntan på resultatet.

– Det var galet, säger 22-åringen, och berättar att han var väldigt känslosam under hela framträdandet.

– Att se publiken och tänka på min familj hemma – jag är så glad att jag fick chansen att vara här, säger han.

Inferno av eld

Annons

Finska Blind Channel tog sig vidare med låten "Darkside", headbangande och ett inferno av eld. Tillsammans med Italiens redan finalklara Måneskin blir det alltså två rockband som gör upp på lördag.

– Det kommer att bli ett "rock-mayhem". Jag hoppas verkligen att så många unga som möjligt börjar spela i rockband och siktar på att nå en större publik. Jag vill verkligen att en ny rockgeneration ska ta vid, säger Blind Channels Joel Hokka.

Fakta: De gick vidare i den andra semifinalen

Albanien: Anxhela Peristeri – "Karma".

Serbien: Hurricane – "Loco loco".

Bulgarien: Victoria – "Growing up is getting old".

Moldavien: Natalia Gordienko – "Sugar".

Portugal: Black Mamba – "Love is on my side".

Island: Dadi og Gagnamagnid – "10 years".

San Marino: Senhit – "Adrenalina".

Schweiz: Gjons Tears – "Tout l'univers".

Grekland: Stefania – "Last dance".

Finland: Blind Channel – "Dark side".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons