Dag 13 & 14: Hus, hus, hus

Om det irrationella som motiv och livshållningn var en av trådarna när Jan Svenungsson talade på ett symposion i finska Åbo. Och den stora poängen med symposier är att träffa många intressanta figurer.
Kultur • Publicerad 27 maj 2007
Jan Svenungsson. Bild: Bosse Nilsson
Jan Svenungsson. Bild: Bosse NilssonFoto: 

DAG 13 (25/5). I morse var det jag som skulle inleda på symposiet "Iconic Space" på Alvareum i Åbo. På vernissagen av utställningen (om alternativ arkitektur på Wäinö Altonens museum) igår hade jag börjat känna mig riktigt osäker på om mitt föredrag skulle fungera. Jag lämnade festligheterna tidigt och höll på och skrev om både innan jag somnade och före frukost. Det handlade om Giorgio de Chirico (igen) och om egna torn, med olika utvikningar till arkitektur. Om det irrationella som motiv och/eller livshållning. Det låter konstigt, men jag fick verkligen ihop det till slut och fick en rad positiva kommentarer efteråt, till min stora lättnad.

Poängen med att delta i symposier är att man kan lära känna intressanta figurer. Arkitekten Kathryn Findlay har skapat några extremt organiska hus i Japan, och efter mitt föredrag pressade hon mig på vad jag menat med att arkitekter måste agera rationellt. Jag hade svårt att svara.

Steve Badanes (Jersey Devil Architecture) visade i hög fart en rad egenartade hus, som han både ritat och byggt. Han hade i över tjugo år ingen fast bostad utan bodde i husvagn på byggplatserna. Ett slags Uppfinnar-Jocke-arkitektur som är lekfull och inriktad på praktiska lösningar, men estetiskt ibland ganska krånglig. Exempel: "Football House" (i form av en amerikansk fotboll).

Båda talade med passion om nödvändigheten i att bygga energisnålt. Och båda visade sig själva bo i "normala" hus - i dag. Steve prisade ladan som grundform för en person som inte behöver bevisa något med sitt boende. Till skillnad från många av hans uppdragsgivare som vill ha huset som samtalsämne, för att ha något att tala om.

Efteråt åkte vi alla ut för att titta på Jan-Erik Anderssons "Life on a Leaf"-hus. Hantverket är perfekt, men oj vad allt tar tid, när man avviker från mängden.

DAG 14 (26/5). Jag fortsatte till Karis, mitt emellan Åbo och Helsingfors. Här bor målarna Silja Rantanen och Carolus Enckell en stor del av sin tid, i ett torp omgivet av kuperat kulturlandskap. En bit bort har Silja låtit bygga en omtalad ateljé på pålar i en slänt. Silversvart utsida, närmast japansk enkelhet. Ett enda avlångt vitt rum inuti med trägolv, 120 kvadratmeter stort. Två fönsterytor öppnar mot sjö respektive skog. Mycket skandinaviskt. Paradis för en målare.

De senaste dagarna: hus, hus, hus.

Jag tittade på nya teckningar och stora målningar. Vi diskuterade ett seminarium till vilket jag bjudit in Silja som talare i höst, om konst och arkitektur. Kanske en bok med.

Första gången vi sågs var för säkert femton år sedan, nu tog kontakten ett nytt steg. Vad roligt att gå framåt!

Jan Svenungsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.