Annons

Dagens romanmammor vill bort från kärnfamiljen

Skönlitteraturen är full av mödrar som lämnar sina familjer, men på 2000-talet har fokus skiftat från att handla om frigörelse från ojämställdhet till att handla mer om en vilja bort från kärnfamiljen.
Litteratur • Publicerad 19 juli 2021
Mammor i litteraturen lämnar sin familj, men idag handlar det mindre om brist på jämställdhet och mer "att känna sig kvävd av kärnfamiljen, av barnen eller just av samhällets krav på att skaffa barn", enligt en studie vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.
Mammor i litteraturen lämnar sin familj, men idag handlar det mindre om brist på jämställdhet och mer "att känna sig kvävd av kärnfamiljen, av barnen eller just av samhällets krav på att skaffa barn", enligt en studie vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.Foto: Linda Forsell / SvD / TT

Enligt en studie vid centrum för Genusvetenskap vid Uppsala universitet handlar inte längre moderskapslitteraturen huvudsakligen om vilja att arbeta. Om det handlar boken "Maternal Abandonment and Queer Resistance in Twenty-First-Century Swedish Literature", enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

– I de nutida svenska romaner som jag undersöker lever kvinnorna i allmänhet i ganska jämställda förhållanden. De lämnar sina familjer för att de inte trivs med att vara mammor eller för att kärnfamiljen inte alltid är en så trevlig plats att vara på, det säger studiens författare Jenny Björklund, docent i litteraturvetenskap och universitetslektor i genusvetenskap vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons