Annons

Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

Glöm trängsel och möten bland montrarna i Göteborg. Bokmässan Play strömmar nu seminarier direkt och gratis.
Litteratur • Publicerad 24 september 2020
Hela samhällslivet är ansvarigt för att ge barn och ungdomar en stark läsförmåga, framhöll kulturminister Amanda Lind när hon invigde Bokmässan.
Hela samhällslivet är ansvarigt för att ge barn och ungdomar en stark läsförmåga, framhöll kulturminister Amanda Lind när hon invigde Bokmässan.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.
Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.Foto: Amir Nabizadeh/TT

"Jag saknar Göteborg, mässan är årets höjdpunkt" muttrar en förläggare vid entrén till Fotografiska i Stockholm på torsdagsmorgonen. Även Amanda Lind längtar efter trängseln men är samtidigt glad för det digitala alternativet, berättar hon.

Under sitt invigningstal uppmärksammar kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

Annons

– Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, säger Amanda Lind.

Hon framhåller skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfter också fram bibliotekarierna.

– Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vänder sig även direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

– Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv från en stund till en annan. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den betalar sig mångfalt.

Från Fotografiska strömmas cirka 75 av de 150 seminarier som arrangeras av Bokmässan själv. Tre studior står riggade och alla samtal görs utan publik. Några efterföljande middagar, mingel eller fester blir det inte heller – i alla fall inte i Bokmässans regi.

– Vi hanterar flödet av människor oerhört noggrant. Inga mingel, det är in och ut från alla seminarier, inget smink till författarna, de har blivit uppmuntrade att lösa sådant själva. Och framför allt har vi ingen publik, säger Frida Edman, mässans ansvariga.

En egen biograf

Programchefen Oskar Ekström talar om den positiva kraften i den snabba omställningen. Runt om i landet ska bibliotek och skolor visa mässans seminarier inför publik, berättar han. I Stockolm har några bokinfluerare abonnerat en egen biograf.

Frida Edman och Oskar Ekström ser Bokmässans Playtjänst som en framtidssatsning som ska fortsätta i någon form även när den fysiska mässan är tillbaka – i Göteborg. Årets arrangemang i Stockholm är en tillfällig logistisk lösning, enligt Oskar Ekström.

– Det är inte en fråga att flytta mässan till Stockholm, det kan jag vara rak och tydlig med, säger Frida Edman.

Annons

För Göteborg betyder årets inställda mässa ett ordentlig ekonomiskt avbräck. Ett vanligt år omsätter turistnäringen kring Bokmässan cirka 120 miljoner kronor uppger Göteborg & Co för SVT.

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Flera seminarier ägnas också åt digital kultur. Bland annat talar Jason "Timbuktu" Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong. Den svenska litteraturen står i fokus och bland deltagarna finns bland andra Majgull Axelsson, Klas Östergren, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund.

Sammanlagt arrangeras 381 programpunkter med över 846 deltagare.

Några utländska författare medverkar genom redan inspelade samtal i en studio i New York: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons