Annons

Dahlström funderar och flanerar/Fredag

Grekerna var kanske först men hur är det med kineserna?
Kultur • Publicerad 3 januari 2005

Nu måste vi samla upp oss - det har ju hänt en del på olika fronter den senaste tiden. Låt oss börja med den numera så berömda rödbetssherryn - fast vi ska nog kalla den för rödbetsvin i fortsättningen för den har inte särskilt mycket gemensamt med äkta sherry. Jag har alltså testat drycken som jag fick av familjen Olsson. Färgen är vackert mörkgulröd. Ungefär som en djup bärnsten som ligger på ett mörkrött tygstycke. Och smaken var en överraskning! Jag kan inte hitta någon särskild rötbetssmak, snarare en traditionell druvsmak typ muscadet. Det var väldigt fruktigt och gott men oj, oj så sött! Och ingen riktig styrka som matchar sötman. Jag tror att vinet skulle vinna mycket på att få en lite högre alkoholstyrka som tar udden av det söta. Varför inte tillsätta lite sprit? Jag ska experimentera med konjak - kan lyfta vinet ännu högre. Återkommer om det. Och så har vi den stora gåtan om var och när marmeladen har sitt ursprung. Jag har fått många bra tips och god information. Tack alla ni som hört av er! Låt oss börja med själva ordet "marmelad". Enligt signaturen "Marskatten", och många andra, måste vi gå ända tillbaks till grekerna för att hitta ursprunget. Det lär vara ordet "marmelo" eller "melimelon" - som betyder kvitten (en buske eller ett träd med äppellik frukt). Det är lätt att förstå att det senare genom historien blev till ordet "marmelad". Därefter hamnar vi i Rom. Enligt vad Mikael, i Trelleborg, hittade på nätet gjorde romarna olika slags "marmelader" genom att blanda och koka upp fruktkött och socker. De lär också ha konserverat frukt i honung som också ska ha varit en föregångare till marmeladen. Enligt en man som ringde mig i bilen (därför tappade jag bort namnet) fanns det en kyrka i Rom på 12-1300-talet som var specialiserade på att koka marmelad som man sålde. Det torde därmed stå klart att marmeladen INTE har sitt ursprung i Skottland. Dess historia började långt tidigare. Men det kan ju vara så att den idag typiska, lite beska apelsinmarmeladen skapades i Skottland. Enligt en story som Catarina hittat var det på 1800-talet i skotska Dundee som en skotsk husmor gjorde marmeladen av övermogna apelsiner. Det är också intressant i sammanhanget att apelsiner kommer från Kina, som en trevlig kvinna ringde in och berättade. Apel-sin, äpple från Kina. Kanske gjorde kineserna apelsinmarmelad långt innan apelsinerna kom till Europa? Vi forskar vidare! Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons