Annons

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Det är något lurt med frukt och grönsaker
Kultur • Publicerad 3 januari 2005

Nu har vi varit med i den europeiska gemenskapen ett tag och det tycker jag är bra. Men det finns en del mysterier i det hela. Till exempel reglerna för vad och hur vi får köpa i flygplatsernas taxfree-butikerna. På väg ner till Spanien gick vi in i taxfree efter incheckningen för att köpa en liten plastflaska whisky att ha på hotellrummet för den lilla sängfösaren. Det är inte särskilt sofistikerat med whisky i plastflaska, jag vet, men vi hade inte tänkt att den skulle stanna där särskilt länge. Och plastflaskan är praktisk när man reser. Nåväl, vi tog den lilla flaskan Grant´s och gick till kassan där vi blev bryskt avvisade. Damen beslagtog flaskan och meddelade att den fick vi inte köpa. När jag frågade varför viftade hon bort mig med orden att det var många som stod i kö och att vi borde begripa bättre. Jag har rest ett antal gånger sedan vi kom med i EU-gänget men banne mig om jag ännu förstår vad som gäller i taxfree-butiken. En bra sak med EU är att vi fått ett bredare och i vissa fall bättre sortiment av livsmedel. Men ännu ett mysterium är varför vi inte får upp de bästa grönsakerna och frukterna från Sydeuropa. Varje gång jag är nere i syd, i Spanien eller Frankrike, bländas jag av utbudet och den höga kvalitén på frukt och grönt. I förra veckan åt jag fantastiska, stora och smakrika tomater nere i Sevilla men hemma i butiken ligger de vanliga holländska kvisttomaterna och de fullständigt smaklösa svenska drivhustomaterna. En dag avnjöt jag en endivesallad. Endiverna var stora och nästan lite nötigt söta. Hemma är endiverna alltid beska och små. Samma sak med apelsiner. Hemma i Sverige är vi i maj månad hänvisade till torra och smaklösa gula bollar från Nordafrika. I Spanien fanns det stora, saftiga och söta apelsiner i förra veckan. Jag känner mig lite lurad. Är det så att de sydeuropeiska länderna exporterar sin sekunda kvalitet upp till oss och behåller godiset själv? Är det någon EU-regel som stödjer detta? Eller är det så enkelt att de få, stora livsmedelskedjor som dominerar den svenska livsmedelshandeln föredrar att köpa från holländska drivhus och tonvis med andra klassens frukt och grönt från Spanien av ekonomiska skäl? Tror de inte att vi förstår oss på frukt och grönt och vill ha kvalitet? Åtminstone jag betalar hellre någon krona mer. Men snart kommer de svenska frilandsprimörerna så då kan det kvitta. Ha en go helg! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons