Dahlström funderar och flanerar/Onsdag
I dag öppnar vi läsarbrevlådan men först vill jag ta upp en oerhört viktig fråga; hur brygger man kaffe på bästa sätt? Anledningen till att jag tar upp frågan är att vi hade en diskussion i fikarummet igår och vi var rörande överens om att koka upp vatten och brygga på melittabryggare är klart bättre än elektrisk kaffebryggare. Inte minst därför att vattnet i kaffebryggaren aldrig blir mer än 70 grader. Men hur häller man i vattnet i melittabryggaren för bästa resultat? Ska man hälla på en konstant mängd vatten hela tiden eller ska man fylla tratten och vänta tills allt vattnet runnit ner och först därefter fylla på mer vatten? Jag tar tacksamt emot synpunkter, gärna med utförlig motivering. Nu över till läsarbreven. Många har tydligen provat gazpachon och är väldigt nöjda, vilket gläder mig. Fru N hävdar att hon inte ens fått så fyllig och god gazpacho i Spanien. Det förvånar mig lite för deras tomater brukar vara bättre. Men säger Fru N att det är hennes erfarenhet så är det förstås sant. Tack för alla glada tillrop om gazpachon! Den legendariske sportjournalisten och kulstötaren Torsten von Wachenfeldt berättar för mig om en resa till Puerto Rico för 20 år sedan. Tvärs över ön från huvudstaden San Juan ligger den lilla staden Ponce och vad hittade Wachenfeldt där om inte en butik med skylten "Danish Pastry" - alltså danska wienerbröd! Han meddelar att wienerbröden smakade utomordentligt gott trots att det låg en halv värld mellan Köpenhamn och Ponce. Och så fick jag ett trevligt brev från Mats H, i Malmö, som gästade nöjesfältet Bakken för första gången förra tisdagen, och han är också väldigt nöjd. Han tipsar om Bakkens hemsida www.bakken.dk där man kan få information om hela utbudet både när det gäller karuseller och mat och dryck. Mats H såg också uttrycket "ad libitum" och slog upp det i Nationalencyklopedin (varför kan man inte kalla den för Svensk Uppslagsbok, eller så...?) och fann där den exakta översättningen som är "efter behag". Han berättar att det bland annat står att ad lib. (som det förkortas) är en term i samband med utfodring av djur - de får äta så mycket de vill. T ex ad lib-utfodring av slaktsvin. Dessutom hävdar Mats H att det förekommer ad lib. även när det gäller drycker på Bakken men sådant får man inte skriva om i svenska tidningar. Ad lib-utfodring av besökare på nöjesfält - visst har danskarna humor... Som vanligt, va? Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se